• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Egyelőre letett a kormány az önkormányzati szakrendelők államosításáról

Lapszemle 2023.05.20 Forrás: nepszava.hu - atv.hu
Egyelőre letett a kormány az önkormányzati szakrendelők államosításáról

A Belügyminisztérium Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleménye egyelőre nem konkretizálta, hogy tényleg elengednék a kérdést.

Jó hír: a kormány letett az önkormányzati tulajdonban lévő szakrendelők államosításáról. Legalábbis ezt a tájékoztatást kapták tegnap a Belügyminisztériumban az önkormányzati szövetségek vezetői - írta Karácsony Gergely Facebook-bejegyzése nyomán a Népszava. A főpolgármester szerint az önkormányzatok kezében vannak a legjobb helyen a rendelők, amit az is bizonyít, hogy tegnap Őrsi Gergellyel, a II. kerület polgármesterével átadták a Kapás utcai rendelő felújításának első szakaszát.

A Belügyminisztérium Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleménye egyelőre nem konkretizálta, hogy tényleg elengednék a kérdést. A beszámoló szerint Pintér Sándor egészségügyért és oktatásért is felelős belügyminiszter május 18-ra (azaz tegnapra) hívta össze az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) ülését. Azt megerősítették, hogy az ÖNET ülés napirendjén szereplő pontok közül „többet az önkormányzati érdekszövetségek javaslatára vettek napirendre”, így biztosítva annak a lehetőségét, hogy folyamatos legyen a konzultáció és a szakmai alapú párbeszéd az önkormányzati érdekszövetségek és a kormány között.

Szakrendelők államosítása: pénzhiány miatt hátrált meg a kormány?

Nemcsak a fővárosi közgyűlés, korábban néhány kerület is nemet mondott testületileg a szakrendelők államosításának tervére. A helyzet azonban most változott. A kormány változtatott eddigi álláspontján, és úgy döntött, hogy nem időszerű az önkormányzati szakrendelők állami tulajdonba vétele - hangzott el az ATV Híradóban.

Budapest főpolgármestere úgy véli, a terv a jövő évi önkormányzati választások miatt kerülhetett le a napirendről.

"Ma is úgy fogalmazott az államtitkár, hogy nem időszerű ez a kérdés. Éppen ezért én szeretném hangsúlyozni, hogy mi örülünk ennek a döntésnek, de a későbbiekben sem szeretnénk ennek az ellenkezőjét látni, és a magunk eszközeivel biztosan tiltakozni fogunk az ellen, hogyha még egyszer ez a szándék újra előkerülne" - mondta Karácsony Gergely.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is részt vett az egészségügyért felelős államtitkár csütörtöki tájékoztatóján. Gémesi György azt feltételezi, hogy a pénzhiány miatt halaszthatták el a tervet.

"Én azt gondolom, hogy minden átalakításnak a finanszírozás a lényege. Ma nem látszik az a forrás, nem látszik az a központi költségvetési pénz, amiből az egészségügy működését rendbe lehetne tenni, és innentől kezdve minden reform sajnos dugába dőlhet" - fogalmazott Gémesi György.

A Belügyminisztérium a híradó megkeresésére küldött válasza arra is emlékeztet, hogy bár nem kötelező, de egy önkormányzat átadhatja szakrendelőjét az államnak. Feltéve, ha az állam is át akarja venni. Továbbiak a teljes beszámolóban.

Legolvasottabb cikkeink