• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyelőre letett a kormány az önkormányzati szakrendelők államosításáról

Lapszemle 2023.05.20 Forrás: nepszava.hu - atv.hu
Egyelőre letett a kormány az önkormányzati szakrendelők államosításáról

A Belügyminisztérium Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleménye egyelőre nem konkretizálta, hogy tényleg elengednék a kérdést.

Jó hír: a kormány letett az önkormányzati tulajdonban lévő szakrendelők államosításáról. Legalábbis ezt a tájékoztatást kapták tegnap a Belügyminisztériumban az önkormányzati szövetségek vezetői - írta Karácsony Gergely Facebook-bejegyzése nyomán a Népszava. A főpolgármester szerint az önkormányzatok kezében vannak a legjobb helyen a rendelők, amit az is bizonyít, hogy tegnap Őrsi Gergellyel, a II. kerület polgármesterével átadták a Kapás utcai rendelő felújításának első szakaszát.

A Belügyminisztérium Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleménye egyelőre nem konkretizálta, hogy tényleg elengednék a kérdést. A beszámoló szerint Pintér Sándor egészségügyért és oktatásért is felelős belügyminiszter május 18-ra (azaz tegnapra) hívta össze az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) ülését. Azt megerősítették, hogy az ÖNET ülés napirendjén szereplő pontok közül „többet az önkormányzati érdekszövetségek javaslatára vettek napirendre”, így biztosítva annak a lehetőségét, hogy folyamatos legyen a konzultáció és a szakmai alapú párbeszéd az önkormányzati érdekszövetségek és a kormány között.

Szakrendelők államosítása: pénzhiány miatt hátrált meg a kormány?

Nemcsak a fővárosi közgyűlés, korábban néhány kerület is nemet mondott testületileg a szakrendelők államosításának tervére. A helyzet azonban most változott. A kormány változtatott eddigi álláspontján, és úgy döntött, hogy nem időszerű az önkormányzati szakrendelők állami tulajdonba vétele - hangzott el az ATV Híradóban.

Budapest főpolgármestere úgy véli, a terv a jövő évi önkormányzati választások miatt kerülhetett le a napirendről.

"Ma is úgy fogalmazott az államtitkár, hogy nem időszerű ez a kérdés. Éppen ezért én szeretném hangsúlyozni, hogy mi örülünk ennek a döntésnek, de a későbbiekben sem szeretnénk ennek az ellenkezőjét látni, és a magunk eszközeivel biztosan tiltakozni fogunk az ellen, hogyha még egyszer ez a szándék újra előkerülne" - mondta Karácsony Gergely.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is részt vett az egészségügyért felelős államtitkár csütörtöki tájékoztatóján. Gémesi György azt feltételezi, hogy a pénzhiány miatt halaszthatták el a tervet.

"Én azt gondolom, hogy minden átalakításnak a finanszírozás a lényege. Ma nem látszik az a forrás, nem látszik az a központi költségvetési pénz, amiből az egészségügy működését rendbe lehetne tenni, és innentől kezdve minden reform sajnos dugába dőlhet" - fogalmazott Gémesi György.

A Belügyminisztérium a híradó megkeresésére küldött válasza arra is emlékeztet, hogy bár nem kötelező, de egy önkormányzat átadhatja szakrendelőjét az államnak. Feltéve, ha az állam is át akarja venni. Továbbiak a teljes beszámolóban.

Legolvasottabb cikkeink