• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre kuszább az oltási sor

Lapszemle 2021.01.20 Forrás: Népszava Online
Egyre kuszább az oltási sor

Az év végéig - a jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében - 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra.

A kormány a hatvanon felüliek százezereit tartja bizonytalanságban napok óta azzal, hogy bár tudja, de nem mondja meg, kik férnek be az oltandók következő csoportjába - írta a népszava.hu. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis szokásos pénteki interjújában arról beszélt, hogy az oltási sorban a 60 év feletti krónikus betegek következnek. Azt is hozzátette, hogy 1 millió 756 ezer emberről van szó, akiket három betegségcsoport alapján jelöltek ki. A közlés arra utal, hogy a kormányfő szavai mögött konkrét kalkuláció áll, ám az érintettek azóta is csak találgathatják, hogy kik kerülnek majd a korosztály preferált kétharmadába.

A bizonytalanság egyik oka, hogy Orbán Viktor nem nevezte meg, melyek a kormány által kiválasztott, elsőbbséget biztosító krónikus betegségek. Azt viszont mindenki tudhatja, hogy az operatív törzs több tucatnyi, a covid szempontjából releváns alapbetegséget szerepeltet a gyászjelentéseiben. Szakmai beszélgetéseken az is elhangzott, hogy egy-egy nagy népbetegségnek csak a súlyosabb állapotait tekintik az orvosok különös veszélyforrásnak a covid szempontjából, így csak a súlyosabb eseteket indokolt korábban oltani. Emiatt kellene közölni a betegségek pontos besorolási (BNO) kódját is, hogy az orvos és a beteg számára is egyértelmű legyen, kik kerülhetnek előre a sorban.

A Népszava megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) valamint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) is, hogy mi az a három betegség, amely elsőbbséget biztosít az oltásra, valamint hogy az érintettek miként kapnak erről értesítést. Megkérdezték azt is, hogyan kaphatnak majd oltást az otthonuk elhagyására képtelen idősek, valamint hogy a háznál történő oltásoknak mi lesz a protokollja.

Konkrét válaszok helyett, csupán annyit közöltek: „Amint elérkezünk a 60 éven felüliek, illetve a veszélyeztetett, krónikus betegek, illetve az otthonukba szorult mozgásképtelenek oltásához, minden érintett értesülni fog az operatív törzs sajtótájékoztatójából, a híradásokból és a regisztráció során megadott e-mail címén, hogy mikor, hogyan és hol tudja felvenni a vakcinát.”

...

Az év végéig - a jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében - 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra – tudta meg a lap a cégtől. - Ez az Európai Bizottsággal 2020-ban megkötött 200+100 millió adag oltóanyagról szóló szerződés keretében jut el az országba.

Legolvasottabb cikkeink