• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre több 40 év alatti kap szívrohamot

Lapszemle 2023.09.30 Forrás: Index
Egyre több 40 év alatti kap szívrohamot

A szívinfarktus okozta halálozások aránya 14 százalékkal nőtt a járvány első évében, főleg a 25 és 44 év közötti felnőttek között.

Az élsportolók tragikus szívmegállása miatt került be a köztudatba, hogy fiataloknál is előfordulhat hirtelen szívhalál. A kutatások szerint egyre több átlagos életet élő 40 év alatti kap szívinfarktust. A szeptember 29-i Szív Világnapja kapcsán kardiológusok hívták fel a figyelmet a jelenségre, az okokra és a megelőzésre - írja az index.hu.

Meglepően sok, átlagban napi 70 hirtelen szívmegállás történik Magyarországon, az érintettek egy részének életét meg tudják menteni azonnali újraélesztéssel, többségüknél ugyanis elektromos hiba miatt szűnik meg a szív dobogni. Ez különbözik a szívrohamtól, ami akkor következik be, ha a szívbe irányuló véráramlás részben vagy teljesen leáll.

A szívinfarktus népegészségügyi jelentősége hazánkban is ismert: évente átlagosan 15 000 beteget kezelnek infarktus miatt, és mintegy hatezren halnak bele. A szívbetegségek tekintetében még rosszabbak a hazai adatok, 2020 óta több magyar veszti életét emiatt, mint amennyien a daganatos betegségek következtében hunynak el. 

A szívinfarktus a hiedelmekkel ellentétben nem csak az idősebb korosztályt érinti, egyre több tanulmány bizonyítja, hogy folyamatosan nő azoknak a fiataloknak a száma, akik szívinfarktuson vagy szívmegálláson esnek át. Egy 2000–2016 között végzett amerikai kutatás megállapította, hogy a szívinfarktuson átesettek közül minden ötödik negyven év alatti. Az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának adatai szerint az elmúlt tíz évben évente két százalékkal nőtt azoknak a száma, akik negyvenéves koruk alatt szívrohamot kaptak. Ugyanakkor túlélési esélyük jobb, felépülésük gyorsabb mint az idősebbek esetében, mivel szervezetük erősebb és alig vannak társbetegségeik. 

A koronavírus is megnövelte a fiataloknál a szívbetegségek számát: a Journal of Medical Virology folyóiratban megjelent 2022-es tanulmány szerint a szívinfarktus okozta halálozások aránya 14 százalékkal nőtt a járvány első évében, főleg a 25 és 44 év közötti felnőttek között, mert a vírus aktiválta a gyulladásos reakciókat a szervezetben, ez vérrögök kialakulásához vezetett, amelyek a szív- vagy tüdő artériákba jutva embóliát vagy infarktust okoztak.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink