• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több a beteg: hatszáz felett a szamárköhögésesek száma

Lapszemle MA 05:42 Forrás: economx.hu
Egyre több a beteg: hatszáz felett a szamárköhögésesek száma

A 35. héten 14 nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak, a fertőzöttek közül 13-an itthon kapták el a kórt.

A 35. héten, augusztus 26. és szeptember 1. közötti nem jelentettek tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt, viszont 86 új szamárköhögés gyanús esetet igen, ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ(NNGYK) friss adataiból. Eddig, ebben az évben 613 szamárköhögéses beteg került be a fertőző betegek nyilvántartásba - írja az economx.hu.

A szamárköhögés gyanú bejelentések a fővárosból és 16 vármegyéből érkeztek, közölte az NNGYK. A betegek közül 10 volt csecsemő, egy beteg az 1-2 éves korcsoportba tartozott, nyolcan 3 és 5 év közöttiek voltak. Négy beteg a 6 és 9 éves korcsoportba, hét beteg a 10 és 14 éves korosztályba, kilenc beteg a 15 és 19 éves volt, három beteg a 20 és 29 éves, nyolc beteg pedig a 30 és 39 éves korcsoportba tartozott. Tizenöt beteg a 40 és 49 éves, kilenc beteg pedig a 50 és 59 éves, tizenkettő beteg pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 20 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

A 35. héten egy Hantavírus okozta veseszindrómáról érkezett jelentés. A 76 éves Veszprém vármegyei nőbetegnél a laboratóriumi vizsgálat a Hantavírus Dobrava kóroki szerepét igazolta.

A 35. héten egy importált eredetű, laboratóriumi vizsgálattal igazolt  Zika-láz megbetegedést vettek nyilvántartásba. Egy Veszprém vármegyében élő 33 éves férfibeteg a Seychelles-szigeteken járt a lappangási idő alatt, ott fertőződött meg.

A 35. héten 14 nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak (két beteg korábban meningitis diagnózissal került bejelentésre). Egy megbetegedés bizonyult import eredetűnek, a Csongrád-Csanád vármegyei 49 éves férfibeteg a lappangási időben és betegség kezdetén Görögországban, Lefkáda szigetén tartózkodott. A hazai eredetű 13 megbetegedés közül két beteget a fővárosból, öt beteget Fejér, egy-egy beteget Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém vármegyéből jelentettek. A héten diagnosztizált esetekkel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 44-re nőtt.

A 35. héten egy parazitológiai vizsgálattal is megerősített importált malária megbetegedést is diagnosztizáltak. A 34 éves, ghánai származású, Magyarországon, Hajdú-Bihar vármegyében tanuló férfi beteg Kenyában járt 2024. június 15. és augusztus 15. között, tünetei Magyarországra érkezését követően jelentkeztek.