• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Egyre többekről derül ki, hogy nincs antitestjük

Lapszemle 2021.06.03 Forrás: index.hu
Egyre többekről derül ki, hogy nincs antitestjük

Nagy szükség lenne egy alapos felmérésre, hogy korrekt, hiteles eredményt kapjon a lakosság, és lássa, hogy mennyire védett.

Igen valószínűnek tűnik, hogy amire a WHO munkacsoportja utalt, valósággá vált. Egyre növekszik azok száma, akiknek negatív lett az antitestszint-tesztjük a Sinopharm-vakcina beadása után, zömük hatvan év feletti. A pórul jártak Facebook-csoportjának tagsága már ezerötszáz felett jár. Orbán Viktornak is írtak több egészségügyi hatóság mellett, várják a megoldást - írta az index.hu, két ismert kutatót is megszólaltatva.

Az ellenanyaggal nem rendelkezők Facebook-csoportja az országos tiszti főorvosnak, az orvosi kamarának, az Emminek, Orbán Viktornak, ismert biológusoknak, immunológus szakembereknek, politikusoknak és rengeteg szerkesztőségnek elküldte segélykérő nyílt levelét, amelyet már befogadott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Úgy érzik, a nyitási intézkedések és a védettségi igazolványuk ellenére ők továbbra sem védettek, emiatt sokan továbbra is bezártságra vannak kárhoztatva, nem akarják sem magukat, sem másokat veszélybe sodorni.

A feszültséget oldaná, ha egy (ingyenes) széleskörű ellenanyagszint-mérést követően fény derülne arra, hogy a hatvan év felettiek hány százalékánál tapasztalható alacsony vagy semmilyen védettség. Ám megnyugtató megoldást ez sem hozna, legfeljebb a harmadik oltás vagy egy keresztoltás egy másik vakcinával, ám e módszerek egyelőre nem terjedtek el széles körben.

Mivel a Sinopharm-vakcina is inaktivált vírusból készül, lehetett számítani arra, hogy időseknél kevésbé lesz hatékony. Az ugyanilyen technológiával gyártott, itthon is használt influenzavakcina esetében is ez a tapasztalat – véli Sarkadi Balázs biokémikus. Szerinte nagy kérdés, hogy a második oltás után 14 nappal miért nem kezdték el azonnal széles körben mérni az ellenanyagszintet egy olyan vakcinánál, amelyről lehetett tudni, hogy időseket alig vontak be a klinikai vizsgálatokba.

Sarkadi Balázs hangsúlyozza, nem politikusoknak vagy a külügyi államtitkárnak kellene személyeskedő állásfoglalást tenni ebben az ügyben, hanem egy képzett szakemberekből álló csoporttól kellene hiteles álláspont. További részletek a cikkben

Az ellenanyaggal nem rendelkezők Facebook-csoportjáról itt olvashat

Legolvasottabb cikkeink