• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életet adományozó kórház díjat kapott a halasi intézmény is

Lapszemle 2023.04.25 Forrás: baon.hu
Életet adományozó kórház díjat kapott a halasi intézmény is

2022-ben 49 kórházból 192 donorjelentés érkezett az OVSZ Szervkoordinációs Irodába, melyek közül végül 122 donáció valósult meg.

Az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója, Mihály Sándor Életet adományozó kórház díjat adott át a Magyar Kórházszövetség XXXV. Kongresszusán Tapolcán azoknak a fekvőbetegellátó intézményeknek, ahonnan 2022-ben potenciálisan több donorról kapott értesítést a szervkoordinációs iroda, mint a megelőző évben - számolt be róla a baon.hu. Idén a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórház, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézi Gyula Kampusz, a Délbudai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház és a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézet kapták meg az elismerést, ahol kórházanként négy-öt esettel nőtt az éves donorjelentések száma.

– 2022-ben 49 kórházból 192 donorjelentés érkezett az OVSZ Szervkoordinációs Irodába, melyek közül végül 122 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 42 kórházban. Agyhalottból 373 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal. A szervátültetés életet ment, amelyhez azonban életmentő donorokra van szükség – emelte ki köszöntőjében Mihály Sándor, az OVSZ transzplantációs igazgatója.

A halasi kórház nevében dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató vette át a díjat, aki a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében rámutatott, hogy a szervátültetés sokak életét menti meg, az ebben való részvétel egy kemény és összetett csapatmunkát igényel.

– Hálás vagyok minden munkatársnak, akik ebben a magas szakmai színvonalat igénylő összehangolt munkában részt vesznek, kiemelve dr. Lovas András főorvos urat, aki az intenzív osztály vezetőjeként úgy koordinálja az osztály működését, hogy ne csak azok iránt érezzünk felelősséget, akik közvetlenül ránk bízzák az életüket és gyógyításukat, hanem azok iránt is, akik más intézetekben vagy otthonukban várnak és remélnek, hogy egyszer ők is minőségibb életet élhetnek egy sikeres szervátültetés után – írta bejegyzésében a főigazgató.