• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Életet menthet az ingyen letölthető mobilalkalmazás

Lapszemle 2019.04.04 Forrás: magyarnemzet.hu
Életet menthet az ingyen letölthető mobilalkalmazás

Ősztől használható az ingyenes ÉletMentő alkalmazás, amellyel a mentők megkaphatják egészségi adatainkat. 

Egy gombnyomás elég lesz ahhoz, hogy miközben segélyhívást indítunk, a mentők megkapják a segítségnyújtást megkönnyítő adatainkat, például azt, hogy milyen betegségünk van vagy szedünk-e valamilyen gyógyszert. Mindez az ősztől életbe lépő, ingyenes ÉletMentő alkalmazással válik lehetővé, amellyel pillanatok alatt azt is megtudhatjuk, hol található a hozzánk legközelebbi gyógyszertár vagy ügyelet, írja a Magyar Nemzet. 

A mentőhívást is megkönnyítő, számos hasznos egészségügyi információt és szolgáltatást tartalmazó mobilalkalmazást vezet be az Országos Mentőszolgálat – számolt be lapnak a főigazgató. Csató Gábor elmondta, a rendszer Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában már működik, most a magyar sajátosságokhoz igazítva fejlesztik.

Az ÉletMentő App nevű alkalmazás egyik része a saját profilunk, ahol előre megadhatjuk fontos adatainkat – például gyógyszerérzékenység, ismert betegség, kezelés, legközelebbi hozzátartozó – és így a segélyhívással egy időben ezek megjelennek a mentésirányítóknál. Mindezek a betegadatok az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben is helyet kaptak, a tervek szerint a jövőben összekapcsolják vele az alkalmazást.

Az applikációnak az is előnye, hogy a GPS-en keresztül az eddigieknél sokkal pontosabb helymeghatározást küld el a mentőknek, ami nagy időnyereség olyan esetekben, ha a segítséget kérő nem tudja, éppen hol van – fejtette ki Csató Gábor.

– Ezzel együtt azt is elküldi a központba, hogy hány százalékon van a telefon töltöttsége, így a mentők tudni fogják, hogy ha lemerült, akkor ne hívják hiába a bajbajutottat. Ha országhatáron túl tartózkodunk, akkor is tudunk segítséget kérni, hiszen az alkalmazás automatikusan abba a központba irányít, amelynek a vonzáskörzetében vagyunk – sorolta.

Az ingyenes alkalmazás ahhoz is hasznos segítséget nyújt, hogy letöltője gyorsan megtalálhatja a legközelebbi sürgősségi osztályt, háziorvosi ügyeletet, gyógyszertárat vagy fogorvosi rendelőt. – Mindezek nyilvántartásában és frissítésében az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól kapunk majd segítséget – fűzte hozzá.

Legolvasottabb cikkeink