• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Életmentő csoda a transzplantáció

Lapszemle 2023.01.06 Forrás: magyarnemzet.hu
Életmentő csoda a transzplantáció

A lakosság 73 százaléka adná oda saját szerveit halála esetén transzplantációra - érdemes erről a döntésről családtagjainkat tájékoztatni.

Életmentésre ad lehetőséget, ha hívő emberként is elfogadjuk, hogy az emberi test pusztulása során a lélek nem kötődik a testhez – fogalmazott Mihály Sándor. Az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója – akit tevékenységéért a közelmúltban a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és a Transzplantációs Alapítvány is kitüntetett – felhívta a figyelmet a szervadományozás fontosságát, de beszélt a magyarnemzet.hu portálnak a Magyarországon hatvan éve működő szervátültetés fontosabb eseteiről és az Eurotransplant jelentőségéről is.

– Ha hívő emberként is elfogadjuk, hogy az emberi test pusztulása során a lélek nem kötődik a testhez, akkor felismerhetjük, hogy a szervadományozás egy csoda, mert életmenésre ad lehetőséget – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója. 

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy mindenki lehet életmentő. Kifejtette: azt kell megérteniük az embereknek, hogy az agyhalott, elhunyt még egy ideig működőképes szerveivel megmenthetik vagy meghosszabbíthatják olyan betegek életét, akiket más gyógymóddal nem lehet megmenteni, vagy akiknek a szervátültetés a legjobb kezelési alternatíva. Egy elhunyt donor akár hat ember életét is megmentheti a szerveivel – tette hozzá. 

– A magyar lakosság 73 százaléka adná oda saját szerveit halála esetén transzplantációra. Érdemes erről a döntésről családtagjainkat tájékoztatni, mert a szervadományozásra vonatkozó jogszabály tartalmával a lakosság kevesebb mint fele van tisztában – hívta fel a figyelmet a transzplantációs igazgató. 

– A kormány támogatásával az Országos Vérellátó Szolgálat olyan szerződést kötött, amely biztosítja, hogy két órán belül felszállásra kész repülőgép álljon rendelkezésre a sürgős esetekhez – tájékoztatott Mihály Sándor. A szakember beszámolt arról is, hogy a sürgősség és a gyakorlat miatt a szív és a tüdő kivételét ugyanaz az orvoscsoport végzi, amelyik beülteti. A koronavírus-járvány idején bevezetett lezárások nagyon megnehezítették a munkát, de az életmentő szervszállításokra egyedi engedélyeket kaptak. 

– Az a legfontosabb, amikor a betegektől és a betegszervezetektől jön az elismerés, mert értük dolgozunk – jelentette ki Mihály Sándor arra felvetésünkre, hogy a közelmúltban a Magyar Szervátültetettek Szövetsége kitüntette a Szervátültetettek Szolgálatáért Díjjal, illetve a Transzplantációs Alapítvány a Szt. Kozma és Damján-díjjal. 

További részeltek a Magyar Nemzet cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink