• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Életmentő csoda a transzplantáció

Lapszemle 2023.01.06 Forrás: magyarnemzet.hu
Életmentő csoda a transzplantáció

A lakosság 73 százaléka adná oda saját szerveit halála esetén transzplantációra - érdemes erről a döntésről családtagjainkat tájékoztatni.

Életmentésre ad lehetőséget, ha hívő emberként is elfogadjuk, hogy az emberi test pusztulása során a lélek nem kötődik a testhez – fogalmazott Mihály Sándor. Az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója – akit tevékenységéért a közelmúltban a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és a Transzplantációs Alapítvány is kitüntetett – felhívta a figyelmet a szervadományozás fontosságát, de beszélt a magyarnemzet.hu portálnak a Magyarországon hatvan éve működő szervátültetés fontosabb eseteiről és az Eurotransplant jelentőségéről is.

– Ha hívő emberként is elfogadjuk, hogy az emberi test pusztulása során a lélek nem kötődik a testhez, akkor felismerhetjük, hogy a szervadományozás egy csoda, mert életmenésre ad lehetőséget – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója. 

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy mindenki lehet életmentő. Kifejtette: azt kell megérteniük az embereknek, hogy az agyhalott, elhunyt még egy ideig működőképes szerveivel megmenthetik vagy meghosszabbíthatják olyan betegek életét, akiket más gyógymóddal nem lehet megmenteni, vagy akiknek a szervátültetés a legjobb kezelési alternatíva. Egy elhunyt donor akár hat ember életét is megmentheti a szerveivel – tette hozzá. 

– A magyar lakosság 73 százaléka adná oda saját szerveit halála esetén transzplantációra. Érdemes erről a döntésről családtagjainkat tájékoztatni, mert a szervadományozásra vonatkozó jogszabály tartalmával a lakosság kevesebb mint fele van tisztában – hívta fel a figyelmet a transzplantációs igazgató. 

– A kormány támogatásával az Országos Vérellátó Szolgálat olyan szerződést kötött, amely biztosítja, hogy két órán belül felszállásra kész repülőgép álljon rendelkezésre a sürgős esetekhez – tájékoztatott Mihály Sándor. A szakember beszámolt arról is, hogy a sürgősség és a gyakorlat miatt a szív és a tüdő kivételét ugyanaz az orvoscsoport végzi, amelyik beülteti. A koronavírus-járvány idején bevezetett lezárások nagyon megnehezítették a munkát, de az életmentő szervszállításokra egyedi engedélyeket kaptak. 

– Az a legfontosabb, amikor a betegektől és a betegszervezetektől jön az elismerés, mert értük dolgozunk – jelentette ki Mihály Sándor arra felvetésünkre, hogy a közelmúltban a Magyar Szervátültetettek Szövetsége kitüntette a Szervátültetettek Szolgálatáért Díjjal, illetve a Transzplantációs Alapítvány a Szt. Kozma és Damján-díjjal. 

További részeltek a Magyar Nemzet cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink