• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Életmentő gyógyszerek kutatása is csúszhat a járvány miatt

Lapszemle 2020.06.23 Forrás: liner.hu
Életmentő gyógyszerek kutatása is csúszhat a járvány miatt

A koronavírus-járványszámos, potenciálisan életmentő gyógyszer klinikai kísérleti fázisát csúsztatta el határozatlan ideig.

A koronavírus nemcsak az átlagember életét, hanem a tudományos világot is fenekestül felforgatta, ez pedig egy módfelett kritikus területen manifesztálódik a legsúlyosabban: számos, potenciálisan életmentő gyógyszer klinikai kutatási fázisát csúsztatta el határozatlan ideig, ebből kifolyólag azok lényegesen később fognak a piacra kerülni az eredeti terveknél - írta a liner.hu.

Még a járvány egészen korai szakaszában számos biotechnológiai és gyógyszeripari vállalat ideiglenesen felhagyott az új gyógyszerek klinikai kísérleteivel annak érdekében, hogy az orvosok és a kórházak a teljes, osztatlan figyelmüket a koronavírus-fertőzött betegekre tudják fordítani.

Más, hasonló vállalatok pedig a koronavírus elleni gyógyszer vagy védőoltás kutatása miatt hagytak fel ideiglenesen az egyéb gyógyszertesztekkel. Még márciusban többek között az Eli Lilly, a Pfizer és a Bristol Myers Squibb is jelezte, hogy a járvánnyal kapcsolatos kutatások miatt késleltetik a gyógyszerek kísérleteit.

A szakértők szerint habár számos gyógyszergyár azóta újrakezdte a kísérleteket, a késlekedés hatása egyelőre felmérhetetlen. Az egyik ilyen, szinte biztosra vehető hatás az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnál (FDA) lesz, ugyanis elképzelhető, hogy kifejezetten nagy aktivitás várható a hatóságon belül, mivel akár többen, egyszerre kérvényezhetik a maguk gyógyszerének jóváhagyását.

Vannak gyógyszerek, amelyek egyébként prioritást élveznek, mint például a rák elleni gyógyszerek. A hatóság maga is megerősítette, hogy a rákkal kapcsolatos potenciális gyógymódokat továbbra is soron kívül fogják elbírálni, mivel nagyobb társadalmi érdeket szolgálnak, mint akármelyik másik orvosság. Ettől függetlenül ezen a téren is lehetnek csúszások a különleges helyzet miatt. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink