• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Életműdíjjal tüntették ki dr. Kalmár Nagy Károlyt

Lapszemle 2022.09.30 Forrás: bama.hu
Életműdíjjal tüntették ki dr. Kalmár Nagy Károlyt

A Németh András-díj a Magyar Transzplantációs Társaság életműdíja a transzplantáció területén végzett kiemelkedő munkásság elismeréseként.

A transzplantáció területén végzett több évtizedes munkássága elismeréseként Németh András-díjjal tüntette ki a Magyar Transzplantációs Társaság dr. Kalmár Nagy Károly klinikai főorvost, a PTE Klinikai Központ sebészét, 2019-ig a Sebészeti Klinika osztályvezető főorvosát, akinek vezetésével 1993-ban megalakult a Pécsi Transzplantációs Osztály - írta a bama.hu.

Dr. Kalmár Nagy Károly nevéhez fűződik az első pécsi vesetranszplantáció, az országban elsőként Pécsett végzett, úgynevezett non-heart-beating donáció, valamint a Magyarországon először, szintén a baranyai megyeszékhelyen végrehajtott hasnyálmirigy-transzplantáció is.

- Büszkék lehetünk a pécsi transzplantáció teljesítményére. 1993. szeptember harmadikán végeztük az első pécsi vesetranszplantációt, 1995-ben pedig Magyarország első, úgynevezett nem dobogó szíves (Donation after Circulatory Death, DCD) donációját. Utóbbi forradalmi újításnak számított: a beteg nem az agyhalál állapotában volt, mely során a szervek működése a megfelelő rendszerekkel bizonyos ideig fenntartható, hanem összeomlott a keringése, megállt a szíve. Ilyen beavatkozásokat 1997-ig lehetett végezni Magyarországon, ekkor viszont változott a jogszabályi környezet, és azóta nem lehet ilyen beavatkozást végrehajtani hazánkban - fogalmazott Dr. Kalmár Nagy Károly.

A főorvos megjegyezte, Magyarországon Pécsett végeztek először kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantációt is 1998. október 29-én, 2001-ben országos szinten elsőként a pécsi klinikán zajlott le élődonoros laparoszkópos vesekivétel, ez már egy szofisztikáltabb műtéti eljárás volt a korábbihoz képest. A pécsi klinikán 2017-ben végezték el az 1000. szervátültetést, mely egy vesetranszplantáció volt. 

 

Legolvasottabb cikkeink