• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Elképesztően kemény szolgálat napkeltétől napkeltéig

Lapszemle 2023.06.08 Forrás: magyarnemzet.hu
Elképesztően kemény szolgálat napkeltétől napkeltéig

Az ellátottakat az otthonban nagyon sok programmal, kezeléssel próbálják fejleszteni.

Ha valaki egy olyan, súlyos-halmozott fogyatékossággal élő ellátottaknak otthont adó intézményben dolgozik, mint a fővárosi Reménysugár Habilitációs Intézet, kemény kihívásokkal találja magát szembe. A szakembereknek a lakók legapróbb fejlődéséért, de még a szinten tartásáért is keményen meg kell dolgozniuk a nap 24 órájában. Noha a szociális ágazatban nincsenek magas fizetések, a legtöbben szívvel-lélekkel szolgálják a rájuk bízott embereket, akik ezt őszinte szeretettel viszonozzák. Ez pedig sok mindenért kárpótolja az intézet dolgozóit, írja a magyarnemzet.hu

Jelenleg 108 lakó él az otthonban, számukra – a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően – az orvosi ellátás biztosított, az intézménybe minden héten jár pszichiáter és neurológus szakorvos is. Vannak, akikkel tartja a családjuk a kapcsolatot, de sok esetben már nagyon idősek a szülők, vagy már nem is élnek. Az elhunyt szülők helyett a testvérek vagy más rokonok veszik át a gondnoki szerepet.

Az ellátottakat az otthonban nagyon sok programmal, kezeléssel próbálják fejleszteni. A mozgásterápiás részlegen gyógytornászok és gyógymasszőrök dolgoznak, akik egy külön szobában vagy igény szerint az ágyuk mellett foglalkoznak a lakókkal. Az intézményben van egy hidroterápiás részleg is, ahol két kádban tangentoros kezelést is kaphatnak az ellátottak. A mozgásterápiás szakemberek mellett mentálhigiénés csoport is segíti a lakókat. A személyzet egyénileg és csoportosan foglalkozik velük, a saját képességeiknek megfelelően. Az ellátottak kézműves-foglalkozásokon vesznek részt, gyöngyöt fűznek, akár a mindennapi munkába is besegítenek. Jellemzően délelőtt egyéni, délután pedig csoportos foglalkozások vannak.

Hétfőn önmegvalósító csoportunk van, szerdán kulturális kör működik nálunk, ahol a neves események a témák, csütörtökön kutyaterápiás foglalkozást is tartunk a lakóknak, ebbe az ellátottak nagy részét be tudjuk vonni – számol be az intézeti eseményekről Dávid Tamás megbízott igazgató. 

Bartis-Giricz Mónika igazgatóhelyettes ezt annyival egészíti ki, hogy ezeket a programokat az iskolarendhez igazodva, szeptembertől május végéig tartják fejlesztőpedagógusok közreműködésével. De vannak olyan lakók is, akiknek állandó színházbérletük van, hetente járnak előadásokra. Az intézményen belül működő felszentelt kápolnában pedig minden kedden imaszobás foglalkozást tartanak, minden hónap első szerdáján szentmise is van. Az iskolaidőn kívül, nyáron  rengeteg kirándulást szerveznek a lakóknak.

A cél az, hogy a lehető legtöbbet nyújtsák az ellátottaknak, akik így jókedvűen, mosolyogva élhetik mindennapjaikat, és ha apró lépésekkel is, de fejlődhetnek.További részletek a magyarnemzet.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink