• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Előbb a finanszírozáson, utána a rendszeren változtat a kormány

Lapszemle MA 06:09 Forrás: 24.hu
Előbb a finanszírozáson, utána a rendszeren változtat a kormány

A rendelet egyebek mellett átírja az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályait.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet egyebek mellett átírja az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályait - hívta fel a figyelmet a változásra a 24.hu.

A módosítás után: „A finanszírozási szerződésben minden ellátási forma tekintetében meghatározható a szolgáltató által nyújtható szolgáltatások köre, a tervezett éves keret, a teljesítés időbeli ütemezése, valamint a tervezett éves keret feletti ellátások köre.” Az új rendelet alapján határozzák meg a járóbeteg- és aktív fekvőbeteg-szakellátás, az általános anesztéziában végzett egynapos fogászati ellátás, az aktív fekvőbeteg-szakellátási háttérrel nem rendelkező önálló egynapos sebészeti ellátások, a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok (PCR) és laboratóriumi ellátások tervezett éves keretét. Az éves keretek meghatározásakor a megelőző finanszírozási évben (november–október) jelentett teljesítményeket veszik figyelembe.

Főszabály szerint a tervezett éves keret emelésére csak akkor lesz lehetőség, ha az adott ellátási formában az előző finanszírozási évben a szolgáltatók által nyújtott ellátások alapján számított tervezett éves keret erre lehetőséget biztosít az összes tervezett éves keret újraosztásával. A kórházakban a tervezett éves keretet szakmánként és betegségcsoportonként, a betegségcsoportok szerint összesített egy esetre jutó országos átlagfinanszírozás mértéke alapján határozzák meg. A tervezett éves keretet éves szinten, valamint időarányosan – az ellátási igények változásának figyelembevételével – havi bontásban kell meghatározni, egy úgynevezett szezonális index alapján. Az egyes hónapokra vonatkozó szezonális index nem haladhatja meg a havi országos szezonális index 20 százalékkal növelt vagy csökkentett mértékét. A tizenkét havi összes százalékos index összege nem térhet el a 100 százaléktól.

Ha valahol az egynapos sebészeti ellátás megszűnik, a szolgáltató tervezett éves keretét Pintér Sándor belügyminiszter egyidejű tájékoztatása mellett a finanszírozó év közben is szétoszthatja a többi szolgáltató között. Az egészségügyért felelős miniszter kezdeményezheti a finanszírozónál a tervezett éves keretek mértékének módosítását is - írja a lap. Továbbiak a teljes cikkben