• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Elsősorban a sinopharmosok jelentkeztek eddig harmadik oltásra

Lapszemle 2021.08.03 Forrás: nepszava.hu
Elsősorban a sinopharmosok jelentkeztek eddig harmadik oltásra

Az oltópontra jelentkezők nem tudhatják előre, hogy a lefoglalt időpontban éppen mit adnak az odaérkezőknek.

Lázasan keresik a Sinopharmmal oltottak azt az oltóhelyet, ahol legalább most biztosan mRNS típusú, azaz Pfizer vagy Moderna vakcinához juthatnak – derül ki a közösségi portálokon szerveződött csoportjaik beszélgetéseiből a Népszava szerint. Ezt a helyet azonban nem egyszerű megtalálni. Miután a hivatalos eljárásrend szerint bármely vakcinára bármi beadható, az oltópontra jelentkezők nem tudhatják előre, hogy a lefoglalt időpontban éppen mit adnak az odaérkezőknek. Mint ahogyan azt sem, mi történik akkor, ha a helyszínen visszautasítja valaki az orvos által ajánlott vakcinát. Ebben a helyzetben sokan nem jelentkeznek be, és a harmadik oltásra vágyók egymás között cserélgetik az információt arról, hova lehetne menni, ahol nem teszik ki magukat ilyen kockázatoknak - írta a lap.

Az oltópontok mellett be lehet jelentkezni a háziorvosokhoz is a harmadik oltásra, csakhogy jó részük éppen szabadságon van.

A Sinopharmmal oltottak Facebook-csoportjában azt is panaszolták, hogy a háziorvosok egy része eleve oltópontra küldi a páciensét, mert nem akar belekeveredni ebbe az akcióba. Volt olyan is, aki azzal indokolta elutasító válaszát, hogy a „Pfizer cég még nem nyilatkozott arról, hogy javasolnak-e más típusú vakcina utáni oltást az ő szérumukkal." Más háziorvosok azért bizonytalanodtak el, mert az tisztiorvos által kiadott eljárásrendet nem támasztják alá tudományos bizonyítékok, és az is tisztázatlan, hogy baj esetén ki viseli majd a felelősséget.

A lap által elért háziorvosok úgy kalkuláltak az előzetes érdeklődések alapján, hogy korábban beoltott pácienseik fele kéri majd a harmadik oltást.

– A körzetemben a 60 év felettiek nagy része Sinopharmot kapott, most telefonon próbálom nekik elmagyarázni, miért lenne fontos számukra a harmadik oltás – magyarázta a lapnak egy dél-dunántúli háziorvos. – Csak éppen rengetegen nem kérik, nemhogy a kínait, de a többit is elutasítják, úgy érzik, megvezették őket, amikor azt mondták nekik, nyugodtan vegyék fel a Sinopharmot, mert hatásos. Rábeszélni senkit sem akarok, az oltás mindenkinek a saját döntése, felelőssége. Viszont nyilatkozatot kérek mindenkitől, hogy aktuálisan nem kéri, nem szeretném ugyanis, ha a nyakamba varrnák, hogy én nem tettem meg mindent.

Akik viszont kérik a harmadik oltást, szinte kivétel nélkül a Pfizerhez ragaszkodnak.

– Akad egy-egy, az első két alkalommal AstraZenecát vagy Szputnyikot kapott páciens, aki harmadiknak is ugyanazt kéri, de láthatóan a Pfizer iránt a legnagyobb a bizalom – mondta egyikük, hozzátéve: – Akik pedig eredendően is Pfizert kaptak, hallani sem akarnak másról, így nagy kérdés, lesz-e elegendő ebből a vakcinából, hiszen a kamaszokat is ezzel oltják, akiket jó lenne ugyanúgy gyorsan vakcinázni, mint a sinopharmosokat.

 

Legolvasottabb cikkeink