• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Emelni kell a tétet, hogy legyen doktor Békéscsabán?

Lapszemle 2022.06.24 Forrás: beol.hu
Emelni kell a tétet, hogy legyen doktor Békéscsabán?

Nem csak a pénz számít, olyan komplex csomagot szükséges kínálni a doktoroknak, amely révén vonzóbbá válik számukra Békéscsaba.

A békéscsabai egészségügyi alapellátásban dolgozó orvosok negyede betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt – derült ki abból a tájékoztatóból, amely a minap került a városi közgyűlés elé. Bár az önkormányzat most is nyújt támogatásokat a doktorok számára, egyesek szerint emelni kell a tétet, hogy legyen utánpótlás, miközben mások szerint mindez nem csak a pénzről szól - írta a beol.hu.

A városban 25 felnőttháziorvosi, 11 házi gyermekorvosi és 19 fogorvosi körzet működik, amelyek közül három felnőttháziorvosi körzet betöltetlen, de a betegek ellátása helyettesítés révén megoldott. Hogy ez a jövőben is így legyen, a felmerülő igények kielégítésére a képviselő-testület 2,5 millió forintot szavazott meg az egészségügyi alapellátási intézmény számára. 

A tájékoztató szerint 14 doktor töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt, azaz a 65. életévet: a fogorvosok közül négyen, a felnőttháziorvosok közül nyolcan, a házi gyermekorvosok közül ketten; és a 14-ből öten 70 év fölöttiek. 

Az önkormányzat egy program keretében havonta több tízezer forintos támogatást nyújt a háziorvosoknak: ettől az évtől havi 44 ezer forintot akkor, ha saját; havi 30 ezer forintot akkor, ha önkormányzati; illetve havi 35 ezer 500 forintot akkor, ha bérelt rendelőben dolgozik.

Nem kifejezetten pénzkérdés egy-egy orvos szerződtetése – mondta Szarvas Péter polgármester, hozzátéve, kerülnek a város látókörébe fiatal doktorok, és ha esetleg pluszvállalást kell tennie az önkormányzatnak azért, hogy legyen utánpótlás, akkor készen áll arra. Szerinte ugyanakkor nem csak a pénz számít, olyan komplex csomagot szükséges kínálni a doktoroknak, amely révén vonzóbbá válik számukra Békéscsaba, és a meglévő rendszert érdemes lenne újabb elemekkel bővíteni. 

Legolvasottabb cikkeink