• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ennyit fizet egy magyar beteg az orrpolip-műtétért magánban

Lapszemle MA 06:05 Forrás: penzcentrum.hu
Ennyit fizet egy magyar beteg az orrpolip-műtétért magánban

A műtéti árlistákat böngészve azt láthattuk, 340 ezer forintnál kezdődnek és 1 millió forintig is elmehetnek a költségek. De lehet több vagy levesebb.

Magyarországon is sokan szenvedhetnek olyan légzési nehézségtől, melyet jó indulatú elváltozások, köznapi nevén orrpolipok okozhatnak. A legtöbben együtt élnek a kellemetlen tünetekkel, pedig fül-orr-gégészeti kivizsgálással könnyen tettenérhetők az ilyen elváltozások, melyek kezelhetők, gyógyíthatók. A hosszú várólisták, az időpontfoglalás nehézségei azonban sokakat elrettentenek attól, hogy szakemberhez forduljanak a kisebb problémáikkal, pedig súlyos szövődményektől kímélhetnék meg magukat. Orrpolip műtétet magánklinikákon is sok helyen végeznek az országban, a beavatkozás viszont nem két fillér. A Pénzcentrum most annak járt utána, mennyibe kerülne magánúton megszabadulni a kellemetlen orrpoliptól.

A NEAK előjegyzési listákról közölt információi alapján az orrmelléküregek és a proc. mastoideus - vagyis a koponya hátulján található csecsnyúlvány - műtéteire országosan átlagosan 59 napot kellett várni a megelőző 6 hónapban (2024. július 19-i lekérdezés alapján). A medián várakozási idő pedig 41 nap volt. Természetesen ez térségenként változó lehet: az észak-magyarországi Gyöngyösi Bugát Pál Kórházban például 95 nap volt az átlagos várakozási idő. Fontos az is, hogy külön csak az orrpolip műtétekről nem is rendelkezünk információval, bár a csecsnyúlvány műtét viszonylag ritka lehet.

Nagyobb elváltozás esetén az orrpolip műtét során előfordul, hogy az orrsövényt és az alsó orrkagylót is meg kell műteni, az még az előzetes vizsgálat során ki fog derülni, hogy milyen beavatkozásra fog sor kerülni. Az orrpolip kezelése a magánklinikákon mindig egy szakorvosi konzultációval kezdődik, át kell esni néhány vizsgálaton - mint az orr endoszkópia, esetleg vérvétel és allergia vizsgálat, orr és orrmelléküreg CT, vagy EKG -, és ha műtétre kerül a sor, előtte konzultálni kell aneszteziológussal és belgyógyásszal.

Az orrpolip műtét gyakran egynapos sebészeti ellátás keretében történik, amikor a beteget 24 belül hazaengedik, és otthoni környezetben gyógyulhat.

Az ország számos klinikáján végeznek orrpolip műtétet, melyeket többnyire megelőznek a fent felsorolt vizsgálatok. Ezeknek költsége 20-50 ezer forint átlagosan, attól függ mennyi és milyen vizsgálatra, konzultációra lesz előzetesen szükség. A műtéti árlistákat böngészve pedig azt láthattuk, 340 ezer forintnál kezdődnek és 1 millió forintig is elmehetnek a költségek. Természetesen lehetséges, hogy ezeknél előfordul olcsóbb és drágább szolgáltatás is. Sok helyen egyedi árajánlatot készítenek, ezért nincsenek konkrét árak a honlapon feltüntetve.  További részletek és árak a teljes cikkben