• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

Érezhető a tehetetlen düh az egészségügyi dolgozók körében

Lapszemle 2021.11.19 Forrás: hvg.hu
Érezhető a tehetetlen düh az egészségügyi dolgozók körében

Eléggé kezdi feldühíteni az egészségügyi dolgozókat a sok oltatlan, háromból kettő elkerülhette volna, hogy kórházba kerüljön.

Egy napokkal ezelőtt kijött Emmi-miniszteri rendelet 20 intenzív ágyra 1 szakorvost, egy orvost és 5 nővért ír elő minimumfeltételként. Ehhez képest a hvg.hu által megkérdezett egészségügyi dolgozók általában jóval szerényebb erőforrásokról számoltak be: “Tizennyolc emberre ketten vagyunk, legjobb esetben hárman (nővérek). Sorra lesznek covidosok a kollégák, pedig be vagyunk öltözve, ahogyan eddig is. Rengeteg a gépen lévő ember, már nem bírja a kórház, kevesen vagyunk. Oltottak is kerülnek rossz állapotba nálunk, de az oltatlanok bele is halnak” – meséli egy vidéki kórház ápolójaa lapnak. Ő úgy látja, a delta variáns alattomosabb, mint a vírus korábbi variánsai.

“Van, hogy eleinte nincs is súlyos tünet, csak fejfájás, gyengeség. Aztán bekeményít. Pár nap múlva már van, aki gépre kerül, egyre fiatalabbak is.”

Egy másik vidéki nagyváros kórházában dolgozó forrás – akit szintén áthelyeztek a sürgősségi ellátásba – azt emelte ki, hogy intézményükben már most elég sok osztály bezárt és átalakult Covid-kezelőhellyé, illetve a klinikai központból is sok orvost átvezényeltek. A klinikai központban viszont egyelőre csak a tüdőklinika zárt be, és ide szervezték át az egész sürgősségi ellátást, ami így a teljes város mellett már a megyét is ellátja.

Ő az egészségügyi dolgozók körében egyre inkább érzi a tehetetlen dühöt, amiért sokan még mindig nem hajlandók oltatni magukat. Szóval eléggé kezdi feldühíteni az egészségügyi dolgozókat a sok oltatlan, háromból kettő elkerülhette volna, hogy bekerüljön hozzánk” – teszi hozzá.

Nem sokkal könnyebb a mentők helyzete sem.

“Továbbra is nagy szívás nekünk a tesztelés, rengeteg erőforrást vesz el, de persze mennünk kell pozitív esetekhez is. Sokszor azért hívnak minket, mert azt remélik, hogy így még azért megúszhatják a kórházat" – mondta egy mentős forrás, aki szerint sokan vannak, akik három oltás után is megbetegszenek, és rosszul vannak, de kórházi ellátásra nem szorulnak.

"Nekem több oltott ismerősöm is éppen erős influenzás tünetekkel nyögi a Covidot” – tette hozzá. Szerinte az egyik legnagyobb probléma, hogy az oltottak teljes biztonságban érzik magukat, még akkor is, ha több mint fél éve kaptak oltást, és már alig van védettségük a vírussal szemben. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink