• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Érkezik már az influenzaoltás az orvosi rendelőkbe

Lapszemle 2021.10.21 Forrás: boon.hu
Érkezik már az influenzaoltás az orvosi rendelőkbe

Visszatér a korábbi rend, tehát a 60 év felettiek, a krónikus betegek és néhány foglalkozási csoport tagjai kaphatják térítésmentesen a vakcinát.

Dr. Dienes István bükkszentkereszti háziorvos,  a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke a boon.hu-nak elmondta, páciensei közül sokan érdeklődnek a védőoltás iránt, és úgy gondolja, hogy az idén többen kérik majd, mint az elmúlt években. Ugyanis a koronavírus megjelenése óta kiderült, hogy a felső légúti fertőzést okozó vírusoknak komoly szövődményei lehetnek.

Ennek az oltásnak egyszerűbb a dokumentációja, mint a ­Covid elleninek, így rendelési időben gond nélkül be tudom adni. Néhány perc az egész, úgyhogy nem okoz komolyabb fennakadást. Általában olyanok kérik a vakcinát, akik az elmúlt években is, így ­mindent tudnak róla, tisztában vannak az esetleges mellékhatásokkal – jelezte a háziorvos.

Elmondta azt is, hogy ebben az évben nem lesz mindenkinek ingyenes az influenza elleni vakcina. Visszatér a korábbi rend, tehát a 60 év felettiek, a krónikus betegek, az egészségügyben, a szociális ágazatban, valamint az állattenyésztés egyes területein dolgozók kaphatják térítésmentesen. A gyerekek közül pedig a 6 hónapnál idősebbek, de 3 évnél fiatalabbak. Akik nincsenek ebben a körben, azoknak a háziorvos írja fel receptre, a páciens kiváltja a patikában, az orvos pedig beadja. A védőoltások pár ezer forintba kerülnek. A 3Fluart kétezer forint körül van, a négykomponensű Vaxigrip Tetra pedig ötezer forint. Mivel ezek a vakcinák szabad árasak, a különböző patikákban különböző lehet az áruk is.

a krónikus betegeknek komoly problémát okozhat az akut, lázas állapot. Nekem például volt egy olyan páciensem, aki cukorbeteg volt. Amikor influenzás lett, a 40 fokos láztól teljesen összeomlott a cukorháztartása. Kórházba kellett vinni, mert már 25-ös volt a vércukorszintje. Tehát minden krónikus betegséget súlyosbíthat az influenza­fertőzés, ezért érdemes kérni a védőoltást. Az időseknek szintén ajánlatos, hiszen a kor előrehaladtával csökken az ellenálló képességük. A fiatalok pedig, ha védettek, megúsznak egy felső légúti fertőzést, ami szintén nem hátrány – hívta fel a figyelmet a háziorvos.

Legolvasottabb cikkeink