• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Évente száznál több gyerek hal meg rákban

Lapszemle Forrás: Borsonline Szerző:

Évente több mint 30 ezer ember hal meg Magyarországon a rák miatt, közülük 100-120-an nincsenek még 14 évesek.

Évente 250-300 gyermeknél diagnosztizálnak daganatot vagy leukémiát. Az első kétségbeesést a remény követi. A legbizakodóbbak a leukémiások lehetnek, a betegek 15 százalékát veszítik el. A nehezebben kezelhető agydaganatok esetén azonban 35-40 százalék ez az arány. Gyermekkorban a leggyakoribbak az idegrendszeri, a vér- és nyirokrendszeri, a lágyrészi és a vesedaganatok – mondta dr. Szabó András professzor, a Semmelweis Egyetem II. Sz. (Tűzoltó utcai) Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója, aki hozzátette azt is, az Európai Unió tagállamai átlagához képest Magyarországon 8,5 %-al több a daganatos betegek száma egymillió lakosra vonatkoztatva. De például a németországi adatokhoz képest nálunk 4,6 %-al kevesebb a beteg – olvasható a borsonline.hu portálján.

Az országban a legtöbb daganatos gyermeket a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán a nap 24 órájában gyógyítják a hemato-onkológiai szakemberek. Jelenleg körülbelül ezerkétszáz gyermek áll a kezelésük alatt bent fekvőként vagy bejáróként. A ritka daganatokat, az agydaganatokat és csonttumorokat döntő többségben ezen a klinikán látják el. Nagy előny, hogy a Semmelweis Egyetem Patológiai Intézete akár egyetlen nap alatt is fel tudja állítani a szövettani diagnózist a gyermekklinika betegei részére, ami kivételes lehetőség az országban. Ez azért fontos, mert a túlélési esélyt legtöbbször az határozza meg, időben kezdik-e meg a terápiát – mondta a klinika igazgatója.

De mitől lesz egy gyermek rákos? Náluk még aligha beszélhetünk életmódbeli okokról. A gyermekkori daganatok esetében olyan kockázati tényezők, mint a szív- és érrendszeri betegségeknél, nem ismertek. Egyedül a D-vitamin-hiányról igazolódott, hogy a tumorok kialakulásának kockázatát is növelik, magyarázta dr. Csóka Monika egyetemi docens, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika osztályvezetője.

Vannak ugyan olyan genetikai betegségek, amelyek hajlamosítanak daganatos betegségre, de ezek egészen ritkák. Így a szűrővizsgálatoknak sincs értelme. Az azonban nagyon fontos, hogy a tünetek jelentkezése esetén időben gondoljanak rá. Gyermekhemato-onkológiai központba kell küldeni a beteget már a daganatos elváltozás gyanúja esetén is. Itt a megfelelő laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok segítségével a lehető leghamarabb megszületik a diagnózis, és a nemzetközi protokolloknak megfelelő onkológiai ellátást biztosítják szükség esetén – tette hozzá a szakember

Sajnos nem ritka, hogy későn kerül hozzánk a beteg, mert több hetet várakozik egy másik kórházban a diagnózisra. A kezelés küzdelmes időszak, akár egy évig is eltarthat, ami nagyon megterheli a családokat. Sok energiát kell tehát arra is fordítanunk, hogy a családot egyben tartsuk, ezért a szülők lelkiállapotával is foglalkoznunk kell, hiszen ez a gyermek felépülését is befolyásolhatja. Ebben minden osztályunkon pszichológus is segít – húzta alá dr. Szabó András professzor.

Legolvasottabb cikkeink