• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Évente száznál több gyerek hal meg rákban

Lapszemle Forrás: Borsonline

Évente több mint 30 ezer ember hal meg Magyarországon a rák miatt, közülük 100-120-an nincsenek még 14 évesek.

Évente 250-300 gyermeknél diagnosztizálnak daganatot vagy leukémiát. Az első kétségbeesést a remény követi. A legbizakodóbbak a leukémiások lehetnek, a betegek 15 százalékát veszítik el. A nehezebben kezelhető agydaganatok esetén azonban 35-40 százalék ez az arány. Gyermekkorban a leggyakoribbak az idegrendszeri, a vér- és nyirokrendszeri, a lágyrészi és a vesedaganatok – mondta dr. Szabó András professzor, a Semmelweis Egyetem II. Sz. (Tűzoltó utcai) Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója, aki hozzátette azt is, az Európai Unió tagállamai átlagához képest Magyarországon 8,5 %-al több a daganatos betegek száma egymillió lakosra vonatkoztatva. De például a németországi adatokhoz képest nálunk 4,6 %-al kevesebb a beteg – olvasható a borsonline.hu portálján.

Az országban a legtöbb daganatos gyermeket a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán a nap 24 órájában gyógyítják a hemato-onkológiai szakemberek. Jelenleg körülbelül ezerkétszáz gyermek áll a kezelésük alatt bent fekvőként vagy bejáróként. A ritka daganatokat, az agydaganatokat és csonttumorokat döntő többségben ezen a klinikán látják el. Nagy előny, hogy a Semmelweis Egyetem Patológiai Intézete akár egyetlen nap alatt is fel tudja állítani a szövettani diagnózist a gyermekklinika betegei részére, ami kivételes lehetőség az országban. Ez azért fontos, mert a túlélési esélyt legtöbbször az határozza meg, időben kezdik-e meg a terápiát – mondta a klinika igazgatója.

De mitől lesz egy gyermek rákos? Náluk még aligha beszélhetünk életmódbeli okokról. A gyermekkori daganatok esetében olyan kockázati tényezők, mint a szív- és érrendszeri betegségeknél, nem ismertek. Egyedül a D-vitamin-hiányról igazolódott, hogy a tumorok kialakulásának kockázatát is növelik, magyarázta dr. Csóka Monika egyetemi docens, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika osztályvezetője.

Vannak ugyan olyan genetikai betegségek, amelyek hajlamosítanak daganatos betegségre, de ezek egészen ritkák. Így a szűrővizsgálatoknak sincs értelme. Az azonban nagyon fontos, hogy a tünetek jelentkezése esetén időben gondoljanak rá. Gyermekhemato-onkológiai központba kell küldeni a beteget már a daganatos elváltozás gyanúja esetén is. Itt a megfelelő laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok segítségével a lehető leghamarabb megszületik a diagnózis, és a nemzetközi protokolloknak megfelelő onkológiai ellátást biztosítják szükség esetén – tette hozzá a szakember

Sajnos nem ritka, hogy későn kerül hozzánk a beteg, mert több hetet várakozik egy másik kórházban a diagnózisra. A kezelés küzdelmes időszak, akár egy évig is eltarthat, ami nagyon megterheli a családokat. Sok energiát kell tehát arra is fordítanunk, hogy a családot egyben tartsuk, ezért a szülők lelkiállapotával is foglalkoznunk kell, hiszen ez a gyermek felépülését is befolyásolhatja. Ebben minden osztályunkon pszichológus is segít – húzta alá dr. Szabó András professzor.

Legolvasottabb cikkeink