• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ez a vízhiány már vállalhatatlan

Lapszemle 2022.07.01 Forrás: 24.hu
Ez a vízhiány már vállalhatatlan

A szolgáltató egyelőre nem látja azt, hogy mikor tudnak rendes víznyomást biztosítani, egyelőre vízszállító teherautók révén töltik fel a tározókat.

Több Pest megyei településen komoly problémát okoz a vízhiány, Solymáron a legsúlyosabb a gond, ott három településrészen is hiába nyitják meg a csapokat, a helyzeten vízszállító teherautókkal próbálnak segíteni. Pilisborosjenő polgármestere arról beszélt lapunknak, hogy beépítési stopot kellene hirdetni a községben, írja a 24.hu. 

A vízhiány időszakos formában jelentkezik, leginkább a kora esti órákban okoz problémát. A fennakadás nagyjából ezer embert érint, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakosság negyedénél ilyenkor éppen csak, hogy csorgadozik a víz – mondta a 24.hu-nak Tömöri Balázs, Pilisborosjenő polgármestere. Azt követően kerestük meg több Pest megyei település vezetőjét is, hogy szerdán kiderült, a napok óta tartó kánikula olyan nagy mértékű vízfogyasztást eredményezett az agglomerációban, hogy sok helyen nyomásesés vagy átmeneti vízhiány alakult ki. Tömöri csütörtökön arról számolt be, hogy napközben csak a település egy kis részén nincsen víz, inkább a 17-18 órás időszak jelenti a gondot.

A polgármester szerdán egy videóüzenetben kérte a lakosokat arra, hogy legyenek szolidárisak egymással, vagyis ne locsoljanak ivóvízzel, ne töltsék fel a medencéket, mert lehet, hogy a szomszédjuk ezért nem tud inni a csapból. Tömöri arról is beszélt, hogy a rendszer nem ennyi emberre lett megtervezve. Kérdésünkre elmondta: meg kell állítani a féktelen belterületbevonást és beépítési stopot kell hirdetni, „hogy utolérje a fejlesztéseket az infrastruktúra”. Az önkormányzatnak van is ilyen szándéka, viszont ha most megvonnák valakitől az építési jogot, akkor kártalanítani kellene a tulajdonost.

Az önkormányzat emberei szerdán már hangosbemondóval járták a települést, így próbálták „az ivóvíz normál üzemre történő felhasználására” ösztönözni a lakosságot. Magyarán: ne használják az ivóvizet locsolásra, ne mossanak autót, ne töltsenek medencét. A település még abban tud segíteni, hogy palackos vizet oszt, a DMRV pedig lajtos kocsikat biztosít. A polgármester tájékoztatása szerint a DMRV egyelőre nem látja azt, hogy mikor tudnak rendes víznyomást biztosítani.

Kisebb-nagyobb hiány mindig volt, de ez nagyon más. Az már vállalhatatlan, hogy a település egyes részein két napja nincs víz – összegzett a polgármester.

Csütörtök este aztán az a megoldás körvonalazódott, hogy vízszállító teherautók segítségével töltik fel a tározókat, a járművek legalább tízszer fordulnak, éjszaka is, ettől azt remélik, hogy péntek reggelre újra lesz víz a nagyközségben.

A riport a 24.hu portálon olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink