• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ez az étel úgy növeli a rák kockázatát, mint az azbeszt

Lapszemle 2023.04.27 Forrás: Pénzcentrum
Ez az étel úgy növeli a rák kockázatát, mint az azbeszt

A grillezés, szalonnasütés kapcsán ritkán jut az ember eszébe, hogy rákkeltő anyagokat fogyaszthat el.

Az ember nap mint nap számos karcinogén, vagyis rákkeltő étellel kerül kapcsolatba. Ezek fogyasztása közvetlenül vagy közvetett módon növelheti a rákos megbetegedések kockázatát. A szakértők, akik rákos betegekkel foglalkoznak, egyes ételek, italok fogyasztását kifejezetten kerülendőnek tartják. A Pénzcentrum mutatja, hogy orvosok ajánlása szerint melyek ezek mindennapi étkezésben is gyakran előforduló élelmiszerek, ételek, italok.

A legtöbben, amikor a rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséről hallanak, akkor arra gondolnak, hogy ezt a cigarettáról, alkoholfogyasztásról való leszokással érhetik el, vagy akár napvédő krémek használatával. Sokkal kevesebbszer gondolunk arra, hogy ételeinkben is mennyi karcigogén, vagyis rákkeltő anyag található, melyeket nehéz elkerülni. A Huffpost által megkérdezett szakértők összegyűjtötték azt a 6 ételtípust, amelyeket leginkább érdemes mellőzni.

A grillezés, szalonnasütés kapcsán ritkán jut az ember eszébe, hogy rákkeltő anyagokat fogyaszthat el. Ezek a karcinogének akkor jönnek létre, amikor egy ételt - legyen az a sült szalonna széle, grillkolbász vagy egy szelet padlizsán, gomba, stb. túlságosan elszenesítünk. Ezért azt javasolják, ügyeljünk rá, hogy ne süssük túlságosan szenesre az ételeket, vagy ha mégis ilyen történik, vágjuk le a szenes részeket, ne fogyasszuk el.

Ugyanez igaz a sütőben sült ételekre, szenes pirítósra is. A szén ugyanis heterociklusos aromás aminokat és policiklusos aromás szénhidrogéneket tartalmaz, mindkettő ismert rákkeltő anyag. Érdemes akkor is, ha házon kívül étkezünk, a szenesre sütött ételeket elkerülni. 

A feldolgozott élelmiszerek egy nagyon tág, és homályosnak hangzó kategória. Minden élelmiszer feldolgozottnak számít ugyanis, hogyha valamilyen módon átalakítják, elmegy különféle - például tartósító - eljárásokon, vagy adalékanyagok kerültek bele. Ez nagyon sok ételre igaz, ezek közül a rákdoktorok kifejezetten az ultra-feldolgozott ételek kerülését javasolják, mint az édesített reggeli müzlik, instant levesporok vagy akár az előregyártott késztészták.

További részletek a Pénzcentrum cikkében.