• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ez motiválja a klubtagokat a lélegeztetés megtanulására

Lapszemle 2019.03.23 Forrás: vaol.hu
Ez motiválja a klubtagokat a lélegeztetés megtanulására

A mellkaskompresszióval ártani nem, csak segíteni lehet.

Az idősgondozásban megesett két eset is bizonyítja a közelmúltból, hogy nem hiábavaló újraélesztést tanulni a közintézmények dolgozóinak sem. Miután a Gagarin utcai klubban is sikeres életmentés történt, az idősek is belelkesedtek, ők maguk is tanulják a helyes kompressziót, írja a vaol.hu

Az egyik esetben ebédnél lett rosszul egy néni a Pozsonyi utcai Idősek Gondozó Házában, ráborult az asztalra. A dolgozók azonnal megkezdték az újraélesztését. A másik esetben itt a klubban Meskó-Csépány Zsanett klubvezető mentette meg a bácsit, aki egy rendezvény közepén felállt, és elvágódott, mint egy zsák.

– Azonnal hívtam a mentőt, a kolléganő szólt, hogy már szürkül a füle, nem vesz levegőt, eszméletlen. Abban a pillanatban tudtam, hogy újra kell éleszteni. Nagyon hálás vagyok azért a pillanatért, hogy gyorsan tudtam dönteni. Nem előzmény nélkül, mert két évvel ezelőtt részt vettem a város által a közintézmények dolgozói számára szervezett újraélesztési tanfolyamon, egy évvel ezelőtt pedig az ismétlő kurzuson. De a mentésirányítás is segített, mert amikor kapcsolták őket, már mondták is, hogy mit kell csinálni, ez nagy támogatást jelentett, hiszen addig csak babán gyakoroltam – mondta Meskó-Csépány Zsanett. – A kompressziónak köszönhetően, amit csináltam, a bácsi újra elkezdett lélegezni. Amikor megérkeztek a mentők, átvették, egy órát dolgoztak, többször ki kellett ütni, végül sikerült: újra beindult a szíve. Az intenzív osztályra került pár napra… 

– A cél az, hogy a keringésleállás esetén szükséges beavatkozást mindenkinek megtanítsuk. Annál hatékonyabb, minél hamarabb megkezdődik. Egy viszonylag egyszerű beavatkozássort kell megtanulni, és jelentősen megnő az esélye annak, hogy a keringésleállást az érintett túléli. Ezt az egyszerű tudást közvetítjük – mondta az időseknek a rendezvényre meghívott dr. Puskás Tivadar polgármester a „Segítés városa” programról szólva. Kifejtette: van egy mögöttes cél: ha az ember ebben segíteni tud, indíthatja arra, hogy más helyzetekben is segítsen. A segítés nemcsak annak jó, akinek segítünk, de növeli saját önbecsülésünket.

Köcse Tamás vezető mentőtiszt irányításával zajlott az újraélesztési tanfolyam, aki hangsúlyozta: a mellkaskompresszióval ártani nem, csak segíteni lehet. A lényeg, hogy a rosszullétet követő pár percet áthidaljuk az újraélesztés megkezdésével, és fenntartsuk, amíg a mentők kiérnek. 

Legolvasottabb cikkeink