A kutatók vizsgálata szerint akár 13 százalékkal is növelheti a demencia kialakulásának kockázatát a vörös húsok fogyasztása.
Amerikai kutatók több mint 130 ezer ember egészségének alakulását követték nyomon 43 éven át, hogy megtudják, milyen mértékű szerepet játszik a táplálkozás a demencia kialakulásában, írja a hvg.hu.
A vörös húsok fogyasztását a kutatók korábban már összefüggésbe hozták a daganatos megbetegedések kialakulásával, pontosabban azzal, hogy növelheti a rák kockázatát. De a hús előállítása más módon is káros: a marhatenyésztés miatt Dél-Amerikában jelentős mértékben pusztítják az erdőket, arról nem is beszélve, hogy nagy mennyiségű metán kerül miatta a levegőbe, miközben jelentősen növeli a vízfelhasználást.
A Harvard Egyetem kutatói most egy újabb negatív hatásra figyelmeztetnek: a kutatók vizsgálata szerint akár 13 százalékkal is növelheti a demencia kialakulásának kockázatát a vörös húsok fogyasztása.
A Neurology tudományos lapban megjelent publikáció szerint a kutatók összesen 133 771 amerikai ember egészségügyi adatait nézték át, amit 43 éven keresztül rögzítettek két adatbázisban. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a táplálkozásnak van-e köze a demencia kialakulásához.
A vizsgálat eredményei szerint az a 11 173 ember, akinél a vizsgálat ideje alatt demencia alakult ki, naponta átlagosan negyed adag vörös húst vagy azzal egyenértékű feldolgozott húst fogyasztottak. [A tanulmány a ‘serving’ szóval határozza meg a bevitt hús mennyiségét. Ebben az esetben ez úgy értendő: minden egyes étkezésnél a bevitt élelmiszer negyede valamilyen vörös hús volt.] Az ő esetükben 13 százalékkal nőtt a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik csak egy kis adag vörös húst fogyasztottak el.
További részletek a hvg.hu-n.