• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ez volt a járvány legkeményebb hónapja

Lapszemle 2020.10.01 Forrás: 444.hu
Ez volt a járvány legkeményebb hónapja

A fertőzésszámok alapján Magyarország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) térképén is vörös zónába került.

Szeptemberben eddig nem látott mértékben futott fel a koronavírus-járvány Magyarországon. Augusztus végén alig 1800 aktív fertőzöttről tudtunk, ma majdnem húszezerről. Egy hónap alatt közel 700-zal nőtt a kórházban ápolt fertőzöttek száma (96-ról 773-ra), és majdnem nyolcszor annyi ember van lélegeztetőgépen, mint szeptember elején (akkor hét, most 54). Közben majdnem 150 fertőzött halt meg, nem kizárólag idősek, és nem is csak olyanok, akik súlyos alapbetegségekkel küzdöttek, írja a 444.hu

A fertőzésszámok alapján Magyarország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) térképén is vörös zónába került.  

A hónap elején is látszott, hogy berúgta az ajtót a járvány második hulláma, ezért azt írtuk, muszáj egyre többet tesztelni, hogy felmérhessük a járvány valóságos kiterjedtségét, és közben elkülöníthessük a fertőzötteket. Sokan javasoltak széleskörű tesztelést a kormánynak tanácsot adó elemzőktől a független szakértőkön át a Magyar Nemzeti Bankig.

Ebből a szempontból felemásan alakult a kép szeptemberben. Naponta átlagosan 9584 mintát vettek, ami jelentős ugrás ahhoz képest, hogy augusztusban háromezret sem, azelőtt pedig még kevesebbet.

A hónap végére mégis visszaesés látszik, hiába beszélt Müller Cecília jelentős növekedésről a összesített adatok alapján, amibe még a tavaszi teszteléseket is beleszámolta. Az oszlopok mutatják, hogyan alakultak a napi átlagok a hónap első, középső és utolsó szakaszában.  

A növekedés elsősorban nem az államnak, hanem a magánszolgáltatóknál végzett, fizetős teszteknek volt köszönhető. A visszaesés pedig éppen szeptember 21-e után történt, amikor hatályba lépett a tesztek 19500 forintos hatósági ára, és több cég leállt a teszteléssel. (Igaz, a legmagasabb napi tesztszám is erre az időszakra, szeptember 23-ra esik.) 

 

Legolvasottabb cikkeink