• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezren tüntettek a mosonmagyaróvári kórház megmentéséért

Lapszemle 2023.05.27 Forrás: merce.hu
Ezren tüntettek a mosonmagyaróvári kórház megmentéséért

„Kijelenthetjük, hogy a kórház 2023 márciusára elvesztette kórházjellegét”.

Körülbelül ezren tüntettek a mosonmagyaróvári kórház megmentéséért csütörtök délután. A kórház hanyatlása a szülészeti osztály akadozásával vált igazán látványossá: idén márciusban jelent meg a sajtóban, hogy hétvégén nem lehet szülni a Karolina Kórházban (de már 2021-ben is előfordult, hogy Győrbe küldték szülni a nőket). Az elmúlt években probléma volt a sürgősségi betegellátással, este 8 után már nem volt helyben sürgősségi betegellátás, és időszakosan akadoztak a szakrendelések is - írja a mérce.hu.

A tüntetést szervező helyi Momentum-elnök, Balázs Endre szerint „kijelenthetjük, hogy a kórház 2023 márciusára elvesztette kórházjellegét”. A helyi politikus saját felesége példáján keresztül hangsúlyozta, milyen nagy bizonytalanságot jelent egy kismamának, ha nem tudhatja biztosan, hol fog szülni. „Amikor ez a kórház nem működik, akkor százezer ember ellátása nem biztosított. És ezt nem hagyhatjuk!” – mondta. Hozzátette: az emiatt keletkező plusz terhelést a győri kórház sem bírja el, rengeteget kell várni műtétekre.

A tüntetésen Dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke is felszólalt. Elmondta, a kórház pártszimpátiától függetlenül mindenki ügye, így a MOK ügye is, ezért arra kért mindenki, ne higgyék el, amikor valamilyen pártpolitikai bélyeget akar a kormány a kamarára nyomni.

Szijjártó az egészségügyről általánosságban elmondta, nagy probléma, hogy az orvoslás „borzasztó rossz körülmények között zajlik”, a hierarchikus rendszerben az ápolók és orvosok is kiszolgáltatottak a fölöttük álló döntéshozóknak, a szemlélet, a munkakörülmények nem változtak,  a szakdolgozók bére továbbra is nagyon alacsony, a mindezek miatt elvándorolt dolgozók pedig nem jöttek vissza, sőt még többen hagyják el a pályát. Úgy látja, nagyon nagy baj van a mentősöknél, egyre gyakoribbak a hibák a kimerültség miatt, és az ügyeleti rendszerben is ugyanez a helyzet.

„Olyan pontot ért el az egészségügyi ellátást lefelé menetelése, amit Önök is tapasztalnak a saját bőrükön. (…) A lakosság most már érzi, hogy nagyon nagy a baj, mert Önöknek az életéről, egészségéről van szó” – mondta. Szerinte annak ellenére, hogy az elmúlt 3-4 hónapban pontosan lehetett tudni, hogy március 1-jével össze fog omlani a mosonmagyaróvári kórház, nem történt semmilyen lépés, ami ezt megakadályozta volna.

Mint mondta, sok helyi politikus, szakember dolgozik azon, hogy a helyzet megoldódjon, de nagyon kis lépésekben, nagyon lassan, a stabil, biztonságos megoldás reménye nélküli intézkedések születnek. Szijjártó arra kérte a tüntetőket, beszélgessenek az egészségügyről és a kórházukról minél több emberrel, és ne hagyják nyugodni a politikusokat, „mert ez Önöknek nem politikai probléma, ez Önöknek az egészsége, az élete” – zárta beszédét a MOK megyei elnöke.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink