• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Fejlesztések, változások a budapesti pszichiátriai ellátásban

Lapszemle 2019.02.02 Forrás: PestiSrácok.hu
Fejlesztések, változások a budapesti pszichiátriai ellátásban

Azzal, hogy a beteget nem a Merényibe, hanem az OPAI-ba viszik, a lehető legmagasabb ellátási szintet biztosító intézménybe kerülnek.

Az egészségügy folyamatosan változik, fejlődik, ehhez az ellátórendszernek és a betegeknek is folyamatosan alkalmazkodnia kell, a hatékonyabb, gyorsabb ellátás érdekében. A Merényi Gusztáv Kórház Pszichiátriai Osztálya megszűnik és feladatait a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) veszi át. A döntés hátterének és következményeinek járt utána a pestisracok.hu.

A Merényi Gusztáv Kórház Pszichiátriai Osztályának megszüntetése az elmúlt években már többször felmerült. A pszichiátria általános fejlődése lehetővé, sőt kívánatossá teszi az akut ellátás centralizálását. Ezt a fejlődési irányt egyébként nem szokás megkérdőjelezni (más szakterületeken sem), a vita mindig a megvalósítás részletei körül van, mert rengeteg olyan részérdeknek kell megfelelni, amelyek nem vagy csak nehezen egyeztethetőek össze. 

Jelen esetben a betegek a budapesti távolságokat és közlekedési körülményeket figyelembe véve gyakorlatilag nem kerülnek messzebb a fekvőbeteg ellátást biztosító intézménytől. A szállítási idő legfeljebb csak percekkel hosszabbodik, viszont azután a betegek a lehető legmagasabb ellátási szintet biztosító intézménybe kerülnek, mert az OPAI értelemszerűen a legjobb szakmai háttérrel rendelkezik, mind az ellátási infrastruktúra és eszközök, mind szakemberek tekintetében. Olyan intézményről beszélünk, amely teljes egészében megfelel a rosszul hangzó, úgynevezett „minimumfeltételeknek”. Ez egyébként azt jelenti (mert a kifejezést annak idején nem azért alkották meg, hogy jól is hangozzon), hogy ha egy intézmény azoknak megfelel, akkor az minden tekintetben a legmagasabb szintű elvárható ellátást képes nyújtani.

Az OPAI egyébként az egykori Merényi ellátási területét, azaz a IX., a X. és a XIX. kerület lakosainak pszichiátriai fekvőbeteg ellátását veszi át. Az intézmény kapacitásai úgy kerültek meghatározásra, hogy az ellátási terület növekedése után is túlfeszítettség nélkül legyen képes a fekvőbetegek ellátását biztosítani. Azokat az orvosokat és egyéb szakembereket, akik a Merényiből át kívántak jönni, az OPAI átvette. Nincs pszichiáter és pszichológus hiány. Az osztály megszűnése miatt öt további fekvőbeteg ellátást igénylő beteg közvetlen áthelyezése vált szükségessé, erről az egyeztetések megtörténtek.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink