• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Fejlesztések, változások a budapesti pszichiátriai ellátásban

Lapszemle 2019.02.02 Forrás: PestiSrácok.hu
Fejlesztések, változások a budapesti pszichiátriai ellátásban

Azzal, hogy a beteget nem a Merényibe, hanem az OPAI-ba viszik, a lehető legmagasabb ellátási szintet biztosító intézménybe kerülnek.

Az egészségügy folyamatosan változik, fejlődik, ehhez az ellátórendszernek és a betegeknek is folyamatosan alkalmazkodnia kell, a hatékonyabb, gyorsabb ellátás érdekében. A Merényi Gusztáv Kórház Pszichiátriai Osztálya megszűnik és feladatait a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) veszi át. A döntés hátterének és következményeinek járt utána a pestisracok.hu.

A Merényi Gusztáv Kórház Pszichiátriai Osztályának megszüntetése az elmúlt években már többször felmerült. A pszichiátria általános fejlődése lehetővé, sőt kívánatossá teszi az akut ellátás centralizálását. Ezt a fejlődési irányt egyébként nem szokás megkérdőjelezni (más szakterületeken sem), a vita mindig a megvalósítás részletei körül van, mert rengeteg olyan részérdeknek kell megfelelni, amelyek nem vagy csak nehezen egyeztethetőek össze. 

Jelen esetben a betegek a budapesti távolságokat és közlekedési körülményeket figyelembe véve gyakorlatilag nem kerülnek messzebb a fekvőbeteg ellátást biztosító intézménytől. A szállítási idő legfeljebb csak percekkel hosszabbodik, viszont azután a betegek a lehető legmagasabb ellátási szintet biztosító intézménybe kerülnek, mert az OPAI értelemszerűen a legjobb szakmai háttérrel rendelkezik, mind az ellátási infrastruktúra és eszközök, mind szakemberek tekintetében. Olyan intézményről beszélünk, amely teljes egészében megfelel a rosszul hangzó, úgynevezett „minimumfeltételeknek”. Ez egyébként azt jelenti (mert a kifejezést annak idején nem azért alkották meg, hogy jól is hangozzon), hogy ha egy intézmény azoknak megfelel, akkor az minden tekintetben a legmagasabb szintű elvárható ellátást képes nyújtani.

Az OPAI egyébként az egykori Merényi ellátási területét, azaz a IX., a X. és a XIX. kerület lakosainak pszichiátriai fekvőbeteg ellátását veszi át. Az intézmény kapacitásai úgy kerültek meghatározásra, hogy az ellátási terület növekedése után is túlfeszítettség nélkül legyen képes a fekvőbetegek ellátását biztosítani. Azokat az orvosokat és egyéb szakembereket, akik a Merényiből át kívántak jönni, az OPAI átvette. Nincs pszichiáter és pszichológus hiány. Az osztály megszűnése miatt öt további fekvőbeteg ellátást igénylő beteg közvetlen áthelyezése vált szükségessé, erről az egyeztetések megtörténtek.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink