• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Félrekezelte a járványt a Fidesz

Lapszemle 2021.12.04 Forrás: nepszava.hu
Félrekezelte a járványt a Fidesz

Az egészségügyi szempontok a negyedik hullámban másodlagossá váltak – elemezte Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója a kormány ténykedését.

A Policy Solutions nemrég közzétett kutatása szerint a kormánypárti és ellenzéki szimpatizánsok többsége egyaránt elutasítja a kötelező oltás ötletét, a bizonytalan szavazók körében pedig kiugróan magas, 80 százalékos az ellenzők aránya. Játsszunk el a gondolattal, hogy ön politikus, választást szeretne nyerni. Milyen következtetések adódnak mindebből? - tette fel a kérdést a Népszava Bíró-Nagy Andrásnak, a Policy Solutions igazgatójának:

A negyedik hullám olyan állapotában érte az országot, amikor a társadalom már belefáradt a járványba, az állandó készenlétbe. Az adatokból jól kiolvasható, hogy a kormány miért bánik annyira óvatosan nem csak a kötelező oltás lehetőségével, hanem más védelmi intézkedések, így a kötelező maszkviselés elrendelésével is. A társadalomban kialakult vélekedések ebben az ügyben átmetszik a pártpolitikai határokat. A kormánypárti és az ellenzéki tábor ilyen szempontból nem mutat jelentős különbségeket. Az is biztos, hogy a szigorításokkal nem nagyon lehet új választókat megnyerni.

...

A Fidesz egészségügyi válságkezelését a kormánypártiak jónak, az ellenzékiek elégségesnek minősítették, így jött ki a közepes átlag. Ön hányas osztályzatot adna?

Az ellenzéki szavazók értékelése áll közelebb a valósághoz. A kormány az elégséges osztályzatot is legfeljebb azzal érdemelte ki, hogy az év elején európai összehasonlításban is gyors ütemben beindította az oltásokat. Persze, később már nem voltak annyira imponálóak a számok. A halálozási arány tekintetében viszont Magyarország megint a világ élmezőnyébe került. A harmadik hullámkor is elég hosszú ideig ugyanez volt a helyzet. A kutatásunk egyik igazán drámai eredménye az, hogy a harmadik hullám végére hiába duplázódott meg a halottak száma, a kormány válságkezelésének megítélésén összességében ez nem érződik.

Politikai értelemben tehát bejött a Fidesz számítása.

A Fidesz mindig azt tekinti a legfontosabbnak, hogy mit szólnak a saját szavazói a különböző intézkedésekhez. Bár a harmadik hullámnak nálunk világviszonylatban is kiemelkedően sok halálos áldozata volt, a kormány megítélése nem romlott a fideszesek körében. A járványban elhunytak száma Magyarországon mára meghaladta a 35 ezret… Ilyenkor valóban elgondolkodik az ember, minek kellene történnie ahhoz, hogy a fideszesek ne értékeljék legalább négyesre a kormányuk teljesítményét. A Fidesz levonta a maga számára kedvező politikai tanulságot. Ezzel is magyarázható, hogy az egészségügyi szempontok a járvány negyedik hullámában másodlagossá váltak, nem születtek érdemi korlátozások.

A teljes interjú a Népszava portálján olvasható.

Legolvasottabb cikkeink