• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ficzere Andrea: egy komolyabb megújulás előszobájában vagyunk

Lapszemle 2021.06.15 Forrás: index.hu
Ficzere Andrea: egy komolyabb megújulás előszobájában vagyunk

A legmagasabb terhelés mellett elképzelhető, hogy többen távoztak volna a rendszerből, ám úgy véli, jelenleg nem kell ettől tartani.

Exkluzív interjút adott az Indexnek Ficzere Andrea, a Fogjunk Össze Alapítvány alapítója, a Magyar Kórházszövetség elnöke, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója. A koronavírus-járvány tanulságain túl mesélt az egészségügyi dolgozók elengedhetetlen támogatásáról, az egészségügyi átalakításról és a június 15-én lejáró felmondási tilalomról, amely véleménye szerint nem okoz majd tömeges elvándorlást.

Mint ismert, június 15-én az egészségügyi dolgozók számára is megszűnik a felmondási tilalom. Ficzere Andrea szerint a járvány csúcsán, a legmagasabb terhelés mellett elképzelhető, hogy többen távoztak volna a rendszerből, ám úgy véli, jelenleg nem kell ettől tartani.

Hiszem, hogy az elkötelezett, a betegekért mindent megtevő egészségügyi dolgozó – bár időnként elfárad, és kilátástalannak érzi a helyzetet – hamar túllendül a nehéz pillanatokon. Erőt ad számukra a gyógyult betegek pozitív visszajelzése, valamint a kollégákkal végzett csapatmunka öröme. Szerencsére az utóbbi időben folyamatosan nő az ágazati dolgozók megbecsültsége, így bízom benne, hogy kitartanak – jelentette ki az MKSZ elnöke.

Ficzere Andrea szerint sokan már egyébként is távozni akartak, csak bizonytalanok voltak a kilépés idejében. A jogviszonyváltás végül alkalmat jelentett az elköszönésre, amely ráadásul végkielégítéssel is járt számukra. Mint mondta, az 5500 távozó hiányát némileg szinte minden kórház megérezte, de a legtöbb területen gond nélkül folytatódott a munka. Csupán néhány szakmában jelentett fennakadást az orvosok egy részének kilépése, ilyen volt például a szülészet-nőgyógyászat, ahonnan relatíve több szakember ment át a magánegészségügybe.

Az egészségügy tervezett átalakításáról szólva elmondta, az egészségügy átalakítására vonatkozó gondolatok, tervek évek óta terítéken vannak, és a járvány élesítette őket. A Covid által generált átrendeződéseket fontos tovább folytatni, és minden olyan, a betegek biztonságát növelő intézkedést meg kell hozni, amelyre jelenleg lehetőség van.

Az elektív ellátás megindulásáról a főigazgató elmondta, Ha valakinek nincs védettségi igazolványa, akkor természetesen elvégezzük a szükséges teszteket, amelyekre központi forrásból kapunk finanszírozást. Hozzátette: a várakozó betegek egy része sajnos súlyosabb állapotban érkezik az intézményekbe, de mindent megtesznek azért, hogy a gyógyításuk ugyanolyan sikeres legyen, mint ha időben kapták volna meg az ellátást.

A teljes interjú a portálon olvasható

Legolvasottabb cikkeink