• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat: lesz, ahol kötelező marad

Lapszemle 2023.11.17 Forrás: Weborvos összeállítás
Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat: lesz, ahol kötelező marad

Az évenkénti vizsgálat sokaknak azon ritka alkalmak egyike volt, amikor orvos látta őket, és nagyon sok problémára derült fény ilyenkor. 

Egy törvénymódosítási javaslattal megszüntetné a kormány a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos szerint csak egyes munkakörökben nem lesz kötelező a szűrés, Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerint viszont ezzel veszélybe kerül a munkavállalók egészsége, és azonnal vissza kell vonni a javaslatot, írja az InfoStart

A törvénytervezet nem általános érvényű lenne, csak bizonyos munkakörökben szűnne meg ez a vizsgálat, amelyek nem járnak fizikai és pszichés megterheléssel – mondta az InfoRádióban a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke.

Békássy Szabolcs kiemelte, nem egy generális szabályról van szó, ami egy az egyben megszüntetné a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás szükségességét, hanem a munkavédelemről szóló törvény azért bizonyos eseteket most is, amikor kötelező a munkavállalókat foglalkozás-egészségügyi vizsgálata alá vetni, és ez a törvénytervezet szerint bizonyos meghatározott munkakörökben ez vagy opcionális lehetőség lenne, vagy megmaradna ugyanolyan jogszabályban meghatározott kötelezettség, csak esetleg a szolgáltató változna meg, azaz nem feltétlenül foglalkozás-egészségügyi orvos végezhetné el ezeket a vizsgálatokat.

Az országos kollegiális vezető háziorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy régre visszanyúló szakmai vita zajlik arról, hogy bizonyos bizonyos fizikai és pszichés megterhelést is nélkülöző munkakörökben lehetne lazítani a szabályrendszeren, és szerinte a mostani törvénytervezet ennek a lehetőségét teremti meg.

"Szó sincs arról, hogy a foglalkozás-egészségügyi ellátás generálisan megszűnne, sokkal inkább egy felülvizsgálatról van szó, mely bizonyos munkakörökben egy picit liberálisabban kezelné az orvosi vizsgálatoknak a rendjét" – hangsúlyozta Békássy Szabolcs.

Székely Tamás az InfoRádióban azt mondta, szűrések nélkül a dolgozók munkaegészségügyi állapota tovább romlana. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a termelésben és az iparban lévő dolgozók egészségére lehet negatív hatással a munkavégzés, hanem akár az irodai alkalmazottakra is. Kiemeltre azonban, hogy például egy veszélyes vegyi anyagokkal dolgozó munkavállalót folyamatosan szűrni kell, hogy ne szenvedjen tartós egészségkárosodást.

"Ha ezek a vizsgálatok nem történnek meg, akkor a munkaegészségügyi állapota a munkavállalóknak tovább romolhat, és ez katasztrofális egészségügyi helyzetet teremthet az egész országban" – mondta az elnök, és példaként említette a komáromi akkumulátorgyár esetét, ahol a munkavállalók vérszintjében igen magas volt a nikkeltartalom, és a szakszervezet követelésére kezelték csak a helyzetet. egészségkárosodást is eredményezhetnek, írja az InfoStart

Veszélyes lehet, ha eltörlik a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek sűrű volt a kedd estéje, több törvényjavaslatot is benyújtott, különféle témákban. Például szigorítaná a nem EU-s munkavállalók beutazásának és tartózkodásának szabályait, átadná Krausz Ferenc kutatóközpontját a Semmelweis Egyetemnek, és leszámolna a papíralapú dokumentumokkal, írja a Telex

Ezenkívül még egy versenyképességet erősítő és közigazgatási hatékonyságot növelő salátatörvény-javaslatot is benyújtott, amiben mindenféle apróság mellett az is szerepel, hogy megszüntetné a kötelező foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálatok egy jelentős részét, hogy csökkentsék a bürokratikus terhet, ami ezek miatt a munkáltatók vállát nyomja. 

Ez a hír villámcsapásként érte a magánegészségügyi szolgáltatókat. A rendszerváltás után privatizálták a foglalkozás-egészségügyi rendszert, így azóta több szolgáltató végzi az éves szűréseket, különböző feltételekkel. Spányik András, egy foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat is végző magánklinika orvosigazgatója szerint szakmai körökben eddig fel sem merült, hogy a kormány ilyen lépést tervezne. Ő a javaslattal nagyon nem ért egyet.

Spányik szerint a rendszerváltás utáni kormányok egy remek népegészségügyi lehetőséget szalasztottak el azzal, hogy nem dolgoztak ki magasabb foglalkozás-egészségügyi elvárásokat. Ugyanis ha már az ember évente egyszer elment orvoshoz, ilyenkor elvégezhettek volna mindenféle szűrővizsgálatot. Így viszont nagyon sok esetben – főleg az irodai, ülőmunkát végzőknél – ez a vizsgálat gyakran kimerült abban, hogy vérnyomás, látásvizsgálat, pecsét. Pedig ez az évenkénti vizsgálat szerinte sokaknak azon ritka alkalmak egyike volt, amikor orvos látta őket, és nagyon sok olyan problémára derült fény ezeken a vizsgálatokon, amiket lehet, hogy csak túl későn vettek volna észre.

„Nem az az általános jelenség, hogy minden tünettel orvoshoz mennek az emberek. Ez néha már csak akkor történik meg, amikor már késő, és a mentő viszi el őket” – mondta.

„Rengeteg magas vérnyomást szűrtem ki, volt, hogy mentőt hívtam a vizsgálat során, mert észrevettem, hogy a páciensnek szívritmuszavara van. Találtam nem egy melanómagyanús beteget, akinek ez gyakorlatilag az életét mentette meg, mert soha nem volt még és nem is ment volna orvoshoz. Rengetegszer szemészeti problémákra derült fény. Nagyon sokszor tájékoztatást kellett adni a betegeknek, vagy mi vettük észre a diabéteszt, szóval igen sok betegség szokott kiderülni" - nyilatkozta a Telexnek

 

Legolvasottabb cikkeink