• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Főigazgatócsere: rendkívüli elnökségi ülés

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Az állami kórházak főigazgatói a közlönyből tudták meg: a tárca pályázatot írt ki az állásaikra.

A fővárosi, meglehetősen balul sikerült kórházigazgató-váltási akció után most az állami intézmények vezetőire hozza rá a frászt a Fidesz. Az állami kórházak főigazgatói a közlönyből tudták meg: a tárca pályázatot írt ki az állásaikra. Erre egyébként egy jogszabály alapján van joga a minisztériumnak, a zavart az eljárás módján felül az keltette, hogy nem mindenkit mozdítana el a miniszter, akire vonatkozik a rendelkezés.

Információk szerint Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a jövő héten találkozik az országos intézetek főigazgatóival, vélhetően akkor kaphatnak részletes tájékoztatást az érintettek arról, hogy mi is történik valójában. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ugyanis a 15 országos intézetből 13 főigazgatói posztjára írt ki pályázatot. A meghirdetett főigazgatói posztok mellett a gazdasági és más helyettesi pozíciókra is lehet pályázni.

A pályázat furcsasága, hogy például a Stomatológiai Intézet főigazgatói posztját a főváros és a minisztérium is saját intézeteként pályáztatta. S bár a 2010-ben, már a Fidesz-kormány alatt módosított közalkalmazotti törvény lehetővé teszi, hogy az intézménytulajdonos a határozatlan időre szóló vezetői megbízásokat felülvizsgálhassa és azokat február 28-ig határozott idejűekre írja át, vagy új vezetői pályázatot írjon ki, ám a szabályt ezúttal nem következetesen alkalmazták. Ha így történt volna, akkor nem kettő - az Országos Idegtudományi Intézet és az Országos Onkológiai Intézet - maradt volna ki, hanem csak az idegtudományi. Az Országos Onkológiai Intézetnek viszont benne kellett volna lennie, hiszen főigazgatójának határozatlan idejű közalkalmazotti munkaszerződése van.

Több országos intézetvezető is közölte, péntek délután véletlenül értesültek arról, hogy a nemzeti erőforrás miniszter meghirdette az állásukat. Ráadásul a szakmai közlöny, amelyből mindez kiderült, munkaidő után került fel a világhálóra. S bár volt olyan főigazgató, akit Szócska Miklós szombat reggel személyesen is felhívott, mondván, puszta formalitásról van szó, ám ez a fővárosban történtek után, ahol nagyon is hasonló eljárás zajlott, keveseket nyugtatott meg.

A főigazgatóknak 30 napjuk van arra, hogy pályázzanak. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke közölte: mára rendkívüli elnökségi ülés összehívását kezdeményezi, mert a főigazgatók ekkora arányú cseréje már veszélyezteti az áprilisra tervezett közgyűlés programját.

Legolvasottabb cikkeink