• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Folytatódnak a vírusjárvány miatt elhalasztott szervátültetések

Lapszemle 2020.06.13 Forrás: magyarnemzet.hu
Folytatódnak a vírusjárvány miatt elhalasztott szervátültetések

A szív- és májátültetéseket, ha kisebb számban is, de folyamatosan végezték a transzplantációs centrumok.

Helyesek voltak a védelmi intézkedések és a szakmai, illetve kormányzati döntések, hiszen csupán az életminőség-javító beavatkozásokat függesztették fel időlegesen koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben – mondta a Magyar Nemzetnek Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója, akitől azt is megtudtuk: a szív- és májátültetéseket, ha kisebb számban is, de folyamatosan végezték a transzplantációs centrumok.

– Egy ilyen veszélyhelyzetben a legfőbb kihívás az, hogy miként tudjuk minimalizálni a járvány terjedését a végstádiumú szervelégtelenség miatt várólistán lévők körében, az ő számukra ugyanis ez az új típusú kórokozó fokozott veszélyt jelent – mondta, hozzátéve: van azonban egy még ennél is komolyabb kockázati tényező, mégpedig ha transzplantálják őket. A szervátültetett betegeknek ugyanis életük végéig immunrendszer-gyengítő gyógyszereket kell szedniük azért, hogy a beültetett szerv ne lökődjön ki. Ezért feltételezhető volt, hogy megfertőződésük esetén súlyosabb lesz a betegség lefolyása, illetve megnő a halálozás esélye. Ezeknek a pácienseknek ugyanakkor szükségük van a mielőbbi transzplantációra, idővel ugyanis egyre inkább romlanak az életkilátásaik.

– Ezeket a tényezőket is mérlegre téve kezdeményeztem az Eurotransplantnál, hogy tartsunk heti rendszerességű értékelést a nyolc tagállam intézkedéseinek harmonizációjáról. Ezen a fórumon szóba került például az is, hogy beutazhat-e egy külföldi orvoscsoport egy másik országba azért, hogy eltávolítson egy mellkasi szervet, amit aztán őnáluk ültetnek be. Egy átmeneti, valamivel több mint egy hónapos időszakra még ezen tevékenység előtt is lezárultak a határok, de a nemzetközi szervcsere folytatódott – magyarázta az igazgató, aki felidézte, hogy idehaza a koronavírus átviteli kockázatának minimalizálása érdekében február végén kialakítottak egy szigorú szervdonációs eljárásrendet, amit a helyzet változásának megfelelően, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Transzplantációs Tagozattal közösen, folyamatosan alakítottak. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink