• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Fontos változások kezdődtek a hazai koronavírus-szűrésben

Lapszemle 2020.10.20 Forrás: hvg.hu
Fontos változások kezdődtek a hazai koronavírus-szűrésben

Az antigén tesztek használata jelentősen csökkentheti a fertőzés veszélyét ott, ahol nincsen laboratóriumi háttér és gyorsan kell az eredmény.

Az elvégzett PCR-mintavételek száma Magyarországon továbbra is stagnál, de a hvg.hu információi szerint már több olyan módszert is élesben alkalmaznak, amivel a hatóságok növelhetik a szűrési kapacitást. Ehhez nemcsak új fejlesztésű PCR-teszteket, hanem olyan antigén alapú gyorsteszteket is használnak majd, melyek nem megfelelő alkalmazása veszélyeket is rejthet magában - írta a lap.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kicsivel több mint egy hete jelentette be, hogy bevetné az antigén alapú gyorsteszteket a járvány elleni védekezésben. A hvg.hu kérdésére Müller Cecília országos tiszti főorvos elárulta, hogy az első eredményekkel meglepő gyorsasággal el is készültek. Az NNK mérései azt mutatták, hogy az antigén alapú tesztek jól működnek, a pozitív eredményt a PCR-vizsgálatok is megerősítették, ellenkező esetben ez azonban nem mindig volt így. „Ami gyorsteszttel pozitív, PCR-rel is pozitív volt. Ami viszont negatív, annak csak egy része volt PCR-teszttel negatív, ott tehát mindenképpen szükség van megerősítésre” – mondta.

A gyorstesztek másik előnye, hogy olcsóbbak, mint a PCR-vizsgálat. Találtunk olyan magyarországi forgalmazót, ahol VIP csomagban már kevesebb mint 8000 forintért meg lehet venni, de nagyobb tételnél még ebből az árból is kedvezmény jár. Arra azonban ők is figyelmeztetnek, hogy otthonra senki ne rendeljen belőle, mert a tesztet kizárólag egészségügyi szakdolgozók végezhetik.

. A koronavírus megjelenése óta számos laboratóriumban dolgoznak azon is, hogyan lehetne a PCR-teszteket lerövidíteni és költséghatékonyabbá tenni, ezek a kísérletek mostanában kezdenek beérni. Ezek egyike egy magyar tulajdonú, a nemzetközi piacon is jelen lévő molekuláris diagnosztikai cég terméke.

Az Omixon Biocomputing Kft. által kifejlesztett új, „egylépéses” PCR-teszt lényege, hogy a levett mintát 95 fokon, hőkezeléssel készítik elő, így a vírus tulajdonképpen „szétesik”, a benne található RNS (vagyis a vírus örökítőanyaga) pedig felszabadul – mondta a hvg.hu-nak Bérces Attila, a cég alapítója.

Ez azért fontos, mert a klasszikus PCR-tesztnél az RNS kivonása időigényes, költséges, sőt reagens és külön ezzel foglalkozó szakember is kell hozzá. Az új típusú teszt – melyet AzureSeq-200 CE névre kereszteltek – a kétórás előkészítést rövidíti le körülbelül öt percre.

Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink