• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

Formálódik a közszolgálati racionalizálás

Lapszemle 2018.10.17 Forrás: vg.hu
Formálódik a közszolgálati racionalizálás

A konkrét számokról, a leépítés módjáról, a szempontrendszerekről még nem közöl részleteket a kormány.

Nem szerepel a kormány szerdai ülésének napirendjén a minisztériumi leépítés témája – reagált a Világgazdaság kérdéseire a Miniszterelnökség, amelytől az elbocsátandók számáról, az intézkedés szempontrendszeréről és pontos idejéről érdeklődtünk. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné a Világgazdaságnak hangsúlyozta: a kormány a fenti kérdésről még nem tárgyalt a munkavállalói érdekképviseletekkel.

Ami tény, a racionalizálásról az idén, valószínűleg még az ősszel dönt a kormány.

Ez év június 24-től már létszámzárlat van a minisztériumoknál, a háttérintézményeknél s a kormányhivataloknál, vagyis nyugdíjba vonuló munkatárs nem pótolható, a határozott idejű munkaszerződés pedig a lejártakor nem újítható meg. A munkáltatói érdekképviseletek az elmúlt években többször és határozottan felvetették, hogy túlfoglalkoztatás van a központi bürokráciában, a munkaerő-ínséges helyzetben a közszolgálatból kellene átirányítani pallérozott, minőségi munkát elvégezni képes dolgozókat a versenyszférába.

A munka törvénykönyve (Mt.) szerint a munkáltató, ha csoportos létszámcsökkentést tervez, köteles arról az üzemi tanáccsal tárgyalni, és a tárgyalást a megállapodás megkötéséig, ennek hiányában legalább 15 napig folytatni. A tárgyalás megkezdése előtt legalább hét nappal a munkáltató köteles csoportos létszámcsökkentési szándékáról az üzemi tanácsot és a munkaügyi központot írásban tájékoztatni, és továbbítani nekik a törvényben előírt adatokat.

Ha a tárgyalás után a munkáltató a csoportos létszámcsökkentésről döntött, arról tájékoztatnia kell az érintett munkavállalókat. Ezt követően legalább harminc nappal kerülhet sor a felmondás, illetve határozott idejű munkaviszony esetén az azonnali hatályú felmondás közlésére. A háttérintézményekben, a tárcáknál dolgoznak olyanok – például informatikusok vagy gépkocsivezetők –, akikre az Mt. vonatkozik.

Mindezek alapján az tűnik logikusnak, hogy a minisztériumoknak november közepéig kell eldönteniük, konkrétan kiktől akarnak megválni, és ezt még novemberben, előzetesen, írásban jelezniük is kell a munkavállalóknak, így a felmondás közlése is megtörténik még decemberben - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink