• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Formálódik a közszolgálati racionalizálás

Lapszemle 2018.10.17 Forrás: vg.hu
Formálódik a közszolgálati racionalizálás

A konkrét számokról, a leépítés módjáról, a szempontrendszerekről még nem közöl részleteket a kormány.

Nem szerepel a kormány szerdai ülésének napirendjén a minisztériumi leépítés témája – reagált a Világgazdaság kérdéseire a Miniszterelnökség, amelytől az elbocsátandók számáról, az intézkedés szempontrendszeréről és pontos idejéről érdeklődtünk. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné a Világgazdaságnak hangsúlyozta: a kormány a fenti kérdésről még nem tárgyalt a munkavállalói érdekképviseletekkel.

Ami tény, a racionalizálásról az idén, valószínűleg még az ősszel dönt a kormány.

Ez év június 24-től már létszámzárlat van a minisztériumoknál, a háttérintézményeknél s a kormányhivataloknál, vagyis nyugdíjba vonuló munkatárs nem pótolható, a határozott idejű munkaszerződés pedig a lejártakor nem újítható meg. A munkáltatói érdekképviseletek az elmúlt években többször és határozottan felvetették, hogy túlfoglalkoztatás van a központi bürokráciában, a munkaerő-ínséges helyzetben a közszolgálatból kellene átirányítani pallérozott, minőségi munkát elvégezni képes dolgozókat a versenyszférába.

A munka törvénykönyve (Mt.) szerint a munkáltató, ha csoportos létszámcsökkentést tervez, köteles arról az üzemi tanáccsal tárgyalni, és a tárgyalást a megállapodás megkötéséig, ennek hiányában legalább 15 napig folytatni. A tárgyalás megkezdése előtt legalább hét nappal a munkáltató köteles csoportos létszámcsökkentési szándékáról az üzemi tanácsot és a munkaügyi központot írásban tájékoztatni, és továbbítani nekik a törvényben előírt adatokat.

Ha a tárgyalás után a munkáltató a csoportos létszámcsökkentésről döntött, arról tájékoztatnia kell az érintett munkavállalókat. Ezt követően legalább harminc nappal kerülhet sor a felmondás, illetve határozott idejű munkaviszony esetén az azonnali hatályú felmondás közlésére. A háttérintézményekben, a tárcáknál dolgoznak olyanok – például informatikusok vagy gépkocsivezetők –, akikre az Mt. vonatkozik.

Mindezek alapján az tűnik logikusnak, hogy a minisztériumoknak november közepéig kell eldönteniük, konkrétan kiktől akarnak megválni, és ezt még novemberben, előzetesen, írásban jelezniük is kell a munkavállalóknak, így a felmondás közlése is megtörténik még decemberben - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink