• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fővárosi ellenszélben a szuperkórház

Lapszemle 2020.02.25 Forrás: demokrata.hu
Fővárosi ellenszélben a szuperkórház

Ha a felajánlott „csereingatlanokra” építenénk meg a szuperkórházat, akkor az onnantól már nem szuperkórház lesz.

Nem csitulnak a viták a köznyelvben szuperkórházként emlegetett Dél-budai Centrum (DBC) körül. Karácsony Gergely főpolgármester és a baloldali fővárosi közgyűlés már nem vitatja ugyan, hogy ilyen intézményre szükség van, de ezt új helyszínre, kertvárosi környezetbe tenné. Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízottat a demokrata.hu kérdezte arról is, vajon a főváros vezetése által kínált telkek alkalmasak-e a célra.

– Úgy tűnik, nem kell a fővárosnak a magyar egészségügy zászlóshajójának szánt, az Egészséges Budapest program keretében megépítendő szuperkórház. Egy szakmai kerekasztal-megbeszélésen ön azt mondta, a beruházás nem fővárosi ügy, hanem országos, nemzeti érdek.

– A Dél-budai Centrum ha megvalósul, nemcsak a fővárosiaknak nyújt ellátást, noha valóban ebben az intézményben gyógyulhatnak majd az I., II., XI., XII. és a XXII. kerület lakói, felnőttek és gyerekek egyaránt. Emellett Nyugat- és Közép-Magyarország régió öt megyéjéből fogadja majd a betegeket, vagyis több mint egymillió ember fog a megépülő kórházhoz tartozni. De továbbmegyek: néhány területen országos ellátást nyújt majd a tervezett 215 ezer négyzetméteres kórház. Számos betegségcsoport esetében olyan életmentő beavatkozásokat is el tudnak majd végezni itt az orvoskollégák, amelyekhez másutt nehéz hozzáférni. A Dobogó városrészben található állami tulajdonú telken mindez megvalósítható.

– Az önkormányzati választások után azzal érveltek a balliberális polgármesterek és egészségpolitikusok, hogy a beruházásra szánt pénzt inkább a meglévő budai kórházak korszerűsítésére, felújítására kell fordítani.

– Az Egészséges Budapest program részeként a tervek szerint megújulnak a budai intézmények is. Ezek a korszerűsítések azonban nem tudják kiváltani az úgynevezett szuperkórház megépítését, hiszen az, mint mondtam, nem csak fővárosi betegeket fogad majd. A Dél-budai Centrum az ország kórháza lesz. Ezek fényében könnyű belátni, hogy a tervezett új komplexumnál nagyságrendekkel kisebb alapterületű kórházépületek semmilyen toldással-foldással nem tehetők alkalmassá arra, hogy a fővárosiak mellett a központi régió betegeit is fogadják. A kormány szerint a magyar emberek megérdemlik, hogy hosszú évtizedek után végre épüljön egy korszerű, XXI. századi kórház. (...)

- Milyen megfontolásból javasol új helyszínt a Fővárosi Önkormányzat? Hol?

– Két telket ajánlottak fel megvételre a kormánynak, légvonalban nagyjából egy kilométerre a tervezett helyszíntől.

– Mennyiért?

– Erről nincs információm. Azt azonban tudom, hogy az egyik telek 32 524, a másik 50 524 négyzetméter. Belátható, hogy egyiken sem fér el egy 215 ezer négyzetméteres ingatlan. Ráadásul a munkát úgy kellene elkezdeni, hogy lebontjuk a telkeken álló félig romos épületeket, áttereljük az M7-es bekötő szakaszát és a telkek melletti vasúti síneket. Azt sem tudom, hogy a környék kertvárosi lakói hogyan fogadnák azt a környezeti terhelést, amit egy kórház jelent. Hiszen az autóval érkezők, a mentőautók jelentősen felborítanák az emberek mindennapi életét. Hely hiányában ráadásul le kellene mondanunk a tervekben szereplő két helikopter-leszállóról, valamint a tervezett parkolóhelyek kétharmadáról is. Ha a felajánlott „csereingatlanokra” építenénk meg a szuperkórházat, akkor az onnantól már nem szuperkórház lesz, mert nemcsak a helikopterekről és jelentős számú parkolóról kellene lemondanunk, hanem rengeteg olyan orvosszakmai, ellátási profilról is, amely ezen a helyen egyszerűen nem valósítható meg! Ha ilyen választásra kényszerülnénk a kórház építése során, akkor a „Beteget nem küldünk el!” jelmondatunk, vezérelvünk sem valósulhatna meg!

– A Dél-budai Centrum megépítésének előkészületei gőzerővel folynak. Hol tart most a munka?

– A terepen már a régészek és a tűzszerészek dolgoznak, zajlik a terület régészeti feltárása és a bombamentesítés, hogy később semmi ne zavarja meg a munkálatokat. Már javában folyik a tervezés, rohamtempóban dolgoznak az egyes területek szakértői, továbbá rendszeres, mindennapos a tervezők és a szakértők, vagyis az orvosi, ápolási, orvostechnikai, építészeti, gépészeti, informatikai és más szakmák képviselői közötti konzultáció egy ultramodern kórház megépítéséhez. A feladat minden szempontból óriási, hiszen olyan új intézményt kell tervezni, amely fogadni tudja majd a legkorszerűbb orvostechnikai eszközöket is. Mert a DBC nem csak a magyar egészségügy zászlóshajója lesz. Lendületet adhat a hazai orvoslás fejlődésének is. Ezért látom szomorú dolognak, hogy ilyen csatározások nehezíti, lassítják a megvalósulását. Most van rá pénz, politikai szándék és akarat, hogy ez a kórház megépüljön mihamarabb. Meggyőződésem, hogy pusztán politikai szempontok alapján nem szabad gátolni vagy elodázni a beruházás megvalósítását. Aki ezt teszi, az a magyar lakosság számára nehezíti meg a hozzáférést a gyógyulásukat szolgáló legmodernebb intézményhez. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink