• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Futni készültem alapvetően, nem újraélesztésre

Lapszemle 2018.10.09 Forrás: index.hu
Futni készültem alapvetően, nem újraélesztésre

A gyors beavatkozásnak köszönhetően a beteg jól van, nincs altatásban, látogatható állapotban fekszik egy kardiológiai osztályon.

A vasárnapi Budapest Maratonon újraélesztettek egy futót, aki rosszul lett és összeesett a rakparton. Keringése és légzése sem volt, de pár percen belül három orvos termett mellette, akik bár nem ismerték egymást, együtt dolgozva fáradoztak a mentésén. Dr. Szarvas Gábor, a Semmelweis Egyetem gyerekgyógyász szakorvosjelöltje, Dr. Papp Letícia, a Honvéd Kórház kardiológus szakorvosa és Dr. Bokor András szülész-nőgyógyász az újraélesztés után lefutották a 42 kilométert - írta az index.hu.

Az újraélesztett futó a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, mondta az Indexnek Papp Letícia, az a kardiológus szakorvos, aki részt vett a mentésben. "Mire odaértem, a két maratonista orvos már megkezdte az újraélesztést. Én kardiológusként napi szinten találkozom ilyen helyzetekkel, igaz, nem a rakparton. Mivel a jelenlévő egészségügyi személyzetnél volt orvosi táska, intubálni tudtam a beteget, azaz biztosítottam a levegő szabad áramlását. A lélegeztetéshez szükséges ballon nem volt az orvosi táskában, így saját lélegzetünkkel felváltva lélegeztettünk" - mondta az Indexnek.

A három orvos körülbelül húsz percig mentette a beteget, majd átadták az Országos Mentőszolgálat rohamkocsijában érkező orvosoknak.

Szülészként nincs is óriási tapasztalatom az újraélesztésben, de a csapatmunka sikeres volt, mindenki tette a dolgát" - mondta az Indexnek Bokor András. A szülész-nőgyógyász és Papp is úgy tudja, hogy a gyors beavatkozásnak köszönhetően a beteg jól van, nincs altatásban, látogatható állapotban fekszik egy kardiológiai osztályon. 

Szarvas Gábor is azt mondja, nagyon hamar megkezdték az újraélesztést, miután a jelenlévő orvostársaival megállapították, hogy nincs keringése a földön fekvő futónak, és nem is lélegzik, sőt, két mentős maratonista is megállt, és segített az orvosoknak. Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán a betegnek Mayor Gyula mentőápoló kívánt jobbulást, aki szintén részt vett a mentésben. (Fotó: index - A fotón Dr. Bokor András és a már megérkezett mentők. A képet Dr. Papp Cecilia készítette) A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink