• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Futni készültem alapvetően, nem újraélesztésre

Lapszemle 2018.10.09 Forrás: index.hu Szerző:
Futni készültem alapvetően, nem újraélesztésre

A gyors beavatkozásnak köszönhetően a beteg jól van, nincs altatásban, látogatható állapotban fekszik egy kardiológiai osztályon.

A vasárnapi Budapest Maratonon újraélesztettek egy futót, aki rosszul lett és összeesett a rakparton. Keringése és légzése sem volt, de pár percen belül három orvos termett mellette, akik bár nem ismerték egymást, együtt dolgozva fáradoztak a mentésén. Dr. Szarvas Gábor, a Semmelweis Egyetem gyerekgyógyász szakorvosjelöltje, Dr. Papp Letícia, a Honvéd Kórház kardiológus szakorvosa és Dr. Bokor András szülész-nőgyógyász az újraélesztés után lefutották a 42 kilométert - írta az index.hu.

Az újraélesztett futó a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, mondta az Indexnek Papp Letícia, az a kardiológus szakorvos, aki részt vett a mentésben. "Mire odaértem, a két maratonista orvos már megkezdte az újraélesztést. Én kardiológusként napi szinten találkozom ilyen helyzetekkel, igaz, nem a rakparton. Mivel a jelenlévő egészségügyi személyzetnél volt orvosi táska, intubálni tudtam a beteget, azaz biztosítottam a levegő szabad áramlását. A lélegeztetéshez szükséges ballon nem volt az orvosi táskában, így saját lélegzetünkkel felváltva lélegeztettünk" - mondta az Indexnek.

A három orvos körülbelül húsz percig mentette a beteget, majd átadták az Országos Mentőszolgálat rohamkocsijában érkező orvosoknak.

Szülészként nincs is óriási tapasztalatom az újraélesztésben, de a csapatmunka sikeres volt, mindenki tette a dolgát" - mondta az Indexnek Bokor András. A szülész-nőgyógyász és Papp is úgy tudja, hogy a gyors beavatkozásnak köszönhetően a beteg jól van, nincs altatásban, látogatható állapotban fekszik egy kardiológiai osztályon. 

Szarvas Gábor is azt mondja, nagyon hamar megkezdték az újraélesztést, miután a jelenlévő orvostársaival megállapították, hogy nincs keringése a földön fekvő futónak, és nem is lélegzik, sőt, két mentős maratonista is megállt, és segített az orvosoknak. Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán a betegnek Mayor Gyula mentőápoló kívánt jobbulást, aki szintén részt vett a mentésben. (Fotó: index - A fotón Dr. Bokor András és a már megérkezett mentők. A képet Dr. Papp Cecilia készítette) A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink