• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gondolatban jól megutaztatták a Derecskei járást

Lapszemle 2024.02.03 Forrás: civishir.hu
Gondolatban jól megutaztatták a Derecskei járást

Aláírásgyűjtés: a sürgősségi betegellátás maradjon úgy, ahogy van, mentővel a betegeket továbbra is Debrecen vigyék.

Debrecentől Berettyóújfaluig, aztán vissza. Utánajártunk, ki és mi állhat a sürgősségi betegellátást érintő döntés, majd annak visszavonása hátterében - írja a civishir.hu.

Annyi bizonyos, hogy a Derecskei járás településeiről továbbra is Debrecenbe viszi a mentő a sürgősségi betegellátásban részesülőket. De hogy ez hosszú távon is így marad-e, azt a Cívishírnek névvel vagy név nélkül nyilatkozók egyike sem tudta megmondani.

Heves tiltakozás

Futótűzként terjedt a Derecskei járás polgármesterei között január 31-én a hír, hogy február 1-től a sürgősségi betegellátás – településeik tekintetében – már nem a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei és Kenézy Gyula Campusához, hanem a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campusához tartozik, azaz a mentő nem Debrecenbe, hanem Berettyóújfaluba szállítja a betegeket. Tehát Derecske, Esztár, Hajdúbagos, Hosszúpályi, Kismarja, Kokad, Konyár, Létavértes, Mikepércs, Monostorpályi, Pocsaj és Tépe mintegy 31 ezer lakosának kell alkalmazkodni az új rendszerhez.

A Cívishír munkatársa január 31-én délelőtt éppen Kismarján, Farkas István Attila polgármesterrel a falu fejlesztési stratégiájáról érdeklődött, amikor az egészségügyben másnaptól várható változásáról telefonon tájékoztatták a település első emberét. 

– Debrecenbe közvetlen busz- és vonatközlekedésünk van, és ez utóbbi még akkor is jó, ha csak óránként jár, és olyan “gyorsan”, ahogy, de mégsem kell átszállni. Újfaluba sokkal rosszabb a közlekedés. Gondolják el: betegről van szó, beteg hozzátartozóiról, idősekről – hogy tudnak eljutni az újfalui kórházba? – kommentálta a Cívishírnek a telefonon kapott hírt Farkas István Attila, hozzáfűzve, hogy a témában Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere fogja össze a járás polgármestereit, és aláírásgyűjtést is kilátásba helyezett kérésük nyomatékosítása érdekében. Nevezetesen: a sürgősségi betegellátás maradjon úgy, ahogy van, mentővel a betegeket továbbra is Debrecen valamelyik kórházába vigyék.

– Első körben nem aláírást gyűjtünk, hanem a járás polgármestereivel levelet írunk Müller Cecíliának, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjének, és ha ez nem éri el a célját, nevezetesen, hogy a mentők továbbra is Debrecenbe vigyék a betegeket, akkor Orbán Viktor miniszterelnöknek írunk, az ő segítségét kérjük – tájékoztatott Menyhárt Károly. Létavértes polgármestere elmondta azt is, hogy városából Berettyóújfalu a mentő számára 46 kilométer távolságra van, míg Debrecen ennek pontosan a fele. Tehát ha a Derecskei járás északi részéről, mondjuk vármegyeszékhelytől 30 kilométerre lévő helységekből Újfaluba viszik a betegeket, akkor időben, távolságban dupla, a mentők kihasználtságában pedig fele annyi, mint ha Debrecenbe vinnék a kezelésre szorulókat. 

További részlerek a cikkben.