• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyakrabban alakulnak ki a diabétesszel társuló betegségek a férfiaknál

Lapszemle 2024.06.12 Forrás: medicalonline.hu
Gyakrabban alakulnak ki a diabétesszel társuló betegségek a férfiaknál

Eltérő kockázatot jelent a diabétesz a férfiaknál és a nőknél a szív- és érrendszeri, az alsó végtagi, a vesét és a szemet érintő szövődmények tekintetében.

A Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban május 16-án jelent meg a University of Sidney kutatóinak cikke, amelyben cukorbetegek körében a nemek közötti különbségeket vizsgálták a mikro- és makrovaszkuláris szövődmények, társbetegségek kialakulásának tekintetében - ismertette a medicalonline.hu.

Jelenlegi ismereteink szerint a cukorbeteg férfiak nagyobb valószínűséggel kapnak szív- és érrendszeri betegséget, mint a nők, a mikrovaszkuláris szövődmények tekintetében azonban minimális adat áll rendelkezésre a nemi különbségek alátámasztására.

A mostani prospektív kohorszvizsgálatban a kutatók a cukorbetegek körében az érrendszeri szövődmények nemek szerinti különbségeit vizsgálták. Azt is értékelték, hogy a cukorbetegség időtartama befolyásolta-e a feltárt egyenlőtlenségeket. A vizsgálati mintába több mint 25 ezer 45 éves vagy annál idősebb cukorbeteg (57% férfi) került be. A résztvevőket a Services Australia Medicare adatbázisából választották ki 2005 és 2009 között, kizárva azokat, akiknek a kórtörténetében már eleve cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények szerepeltek. A kutatók a kórházi kezelési adatok és az egészségügyi ellátási igénylőlapok segítségével azonosították az újonnan jelentkező szív- és érrendszeri betegségeket (CVD), valamint az alsó végtagi, vese- és szemet érintő szövődményeket.

A férfiaknál nagyobb valószínűséggel fordultak elő szív- és érrendszeri problémák (aHR, 1,5), alsó végtagi szövődmények (aHR, 1,5) és veseproblémák (aHR, 1,6), valamint a szemmel kapcsolatos cukorbetegség szövődményei (aHR, 1,1), mint a nőknél. Tíz évnél hosszabb ideje fennálló cukorbetegség esetén a férfiak 57%-ának, 44%-ának, 35%-ának és 25%-ánál alakultak ki retinális, szív- és érrendszeri, vese- és alsó végtagi problémák, míg a nők 61%-ának, 31%-ának, 25%-ának és 18%-ának alakultak ki ugyanezen problémái. A cukorbetegség időtartama (tíz évnél rövidebb, illetve tíz év vagy annál hosszabb) nem befolyásolta jelentősen a cukorbetegség szövődményeinek nemi alapú eltéréseit. Továbbiak a teljes beszámolóban