• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Gyógyszer helyett különös módon küzd a betegséggel

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A nemrég tartott Kengyelfutás legidősebb résztvevője a hetvennyolc esztendős Katona András volt.

A martfűi férfi kitartása példaértékű: betegsége ellenére sem hagyja el magát, mindennap több kilométert kerékpározik, és a meghirdetett futóversenyeken is szívesen indul. Semmiben nem akadályoz a betegségem, így a sportolásban, futásban sem – mondta Bandi bácsi. A két év híján nyolcvanesztendős férfi hetente háromszor jár vesedialízisre és szívritmus-szabályozója sem gátolta meg abban, hogy részt vegyen a napokban rendezett Kengyelfutáson – írja a szoljon.hu portálja.

Természetesen, legidősebb indulóként ezúttal sem a helyezés volt a fontos, hanem hogy végig fussam a távot. Harminchárom Kengyelfutás volt eddig, ebből én harmincon vettem részt. Kétszer azért nem indultam, mert esőzés miatt elmaradt, egyszer pedig nem értem rá. Igaz, a korábban 2900 méteres táv mostanra három és fél kilométeresre nőtt, de sebaj, ezt is teljesítettem – húzta alá Bandi bácsi.

Szeretnék példát mutatni a fiataloknak – mondta Bandi bácsi, hozzátéve azt is, mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát. Amikor körülbelül fél évvel ezelőtt rosszul lettem, a szívultrahangot követő általános terheléses vizsgálat során negyven–ötven kilométer per órával tekertem. Ezt követően mondta az egyik kedves nővér, hogy pár évet letagadhatnék. Akkor tudtam, hogy igazán nincs nagy baj.

Elárulom, hogy soha nem voltam beteges ember, igazán csak hírből ismertem az orvosokat. Hatvanesztendős koromig kórházban csak látogatóban voltam. Vesedialízisre sem olyan régen, csupán másfél éve járok. Igaz, hetente háromszor kell menni, hétfőn, szerdán és pénteken, de az ember ne hagyja el magát!

Bandi bácsi korábban is részt vett több meghirdetett futóversenyen, köztük Szolnokon is többször. De ott volt például a Mezőtúron rendezett szilveszteri pótfutáson is korábban, mint a verseny legidősebb résztvevője.

Mindig edzésben vagyok, az orvosok is azt mondják, hogy mozogni kell mindenféleképp, ha nehezen is megy. E szerint élek én is – hangsúlyozta a férfi, hozzátéve azt is, ha jövőre lesz Kengyelfutás, okvetlen ott lesz.

Legolvasottabb cikkeink