• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Gyógyszerturizmus Szlovákiába

Lapszemle 2023.03.25 Forrás: valaszonline.hu
Gyógyszerturizmus Szlovákiába

Hogyan lehetséges, hogy a Magyarországon beszerezhetetlen gyógyszereket Szlovákiában kapni?

Szlovákiába zarándokolnak a magyar szülők, hogy beszerezzék gyerekük epilepszia-gyógyszereit, mert itthon csak a legsúlyosabb állapotúak számára van a készítményből. A többi szülőnek alternatív gyógymódot javasolnak, csakhogy alternatíva nincs. Több száz készítmény, köztük jó néhány súlyos betegség kezelésére szolgáló gyerekorvosság hiánycikk ma Magyarországon. A hiány globális, Szlovákiában mégis kapható például az epilepszia-gyógyszer is. Hogyan lehetséges ez? Mit csinálnak ügyesebben a szlovákok, mint a magyar egészségügy? A Válasz Online egy magyar családot kísért gyógyszerportyázni Felvidékre.

– Az utolsó – mondja a patikus és egyik kezével nyúl a recept után, a másikkal pedig a pultra helyezi a két doboz gyógyszert, amiért száz kilométert autóznak, és egy országhatáron is átkelnek a magyarok. A szülők egymásra néznek: sikerült, ezzel újabb három hónapra megoldott a gyerek gyógyszerellátása. Párkányban vagyunk, Szlovákiában, a Maja Gyógyszertárban. Ide utaznak azok a szülők, akiknek Magyarországon nem tudják biztosítani a gyerekük fejlődéséhez nélkülözhetetlen gyógyszert. A hiány akkora, hogy már a kormányig is elért a szülők segélykérése.

Szabó Klára és férje, László és még több száz beteg gyermek szülei a megoldást a kormányszóvivői tájékoztatótól remélték, de Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kislányuk által is szedett gyógyszerről azt közölte, június végéig nem lesz hozzáférhető, nem tudják megoldani a hiányt. A bejelentés hivatalosan így hangzott: a gyártó, a Sanofi-Aventis bejelentette, a Sabril ebben a félévben hatóanyag-gyártási problémák miatt nem elérhető. A tartalékot a legsúlyosabb állapotú, úgynevezett West-szindrómában szenvedő gyerekeknek tartják fenn, mivel csak 60-70 érintett számára elegendő a gyógyszer. A többiek esetében alternatív megoldások után kell nézni. 

Sarolta, Szabóék három és fél éves kislánya a többiek közé tartozik. Január közepén fogyott ki a tabletta a magyar raktárakból, alternatív módot a hivatalos szerveknek azóta sem sikerült találniuk.

...

Az a gyógyszer, amit Sacinak a párkányi patikában most félretettek, már nem a szlovák raktárakból, hanem közvetlenül Franciaországból érkezett, ahonnan a MED-ART és a PHOENIX nagykereskedő révén jutott el a patikába. Ahogy a többi hiánykészítmény is. 

A gyógyszert alaphelyzetben 45,58 euróért szerzik be, a szlovák betegeknek 5,45 eurót, kell érte fizetni. A magyaroknak viszont teljes áron adják, mert ők nem biztosítottak Szlovákiában. Ám a francia import többe kerül, ez 50 euróért érkezik, vagyis nagyjából 20 ezer forint 100 szem a készítményből. A szlovák betegek ugyanúgy 5,45 eurót fizetnek érte, mert a biztosítójuk átvállalja a különbözetet. 

Ha a gyógyszer Magyarországon kapható lenne, Sarolta ingyenesen jutna hozzá. Most a két dobozért 40 ezer forintot hagynak a patikában. Nem panaszkodnak, sőt, szerencsésnek érzik magukat, mert van olyan sorstárs, akinél egy doboz csak másfél hétre elegendő.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink