• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ha beteg leszel, ne számíts jóra - módosítják a Mt-t

Lapszemle 2022.11.25 Forrás: Pénzcentrum
Ha beteg leszel, ne számíts jóra - módosítják a Mt-t

Aki egészségi okból nem tudja ellátni a munkáját, kirúgni továbbra sem fogják, mert a munkáltatók állományban tarthatják fizetés nélkül.

A munkavégzés helyét, a szabadság kiadását, de még az apaszabadság mértékét is jelentősen átírná az a Munka törvénykönyvét módosító javaslat, melyet hamarosan tárgyalhat a parlament. A munkavállalók nagyon rosszul járhatnak, ha el is fogadják a javaslatokat, a cégek voszint megúszhatják a sok esetben komoly összegű ráfizetést - a Pénzcentrum megkérdezett a szakértőket arról, mi jó és mi nem jó az új javaslatok között.

A törvénytervezet talán legfontosabb eleme, hogy az a munkavállaló, aki az egészségi állapotának megváltozása, leromlása miatt már képtelen ellátni a feladatát, súlyos bajba kerül. A cégeknek eddig kötelező volt munkát biztosítani és munkabért adni nekik ilyen esetben is – ez a kitétel szűnne most meg, ami a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint nagyon rossz irány.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy azt a munkavállalót, aki egészségi okból nem tudja ellátni a munkáját, kirúgni bár továbbra sem fogják, de a törvény lehetőséget adna arra a munkáltatónak, hogy bár állományban tartsák, de ne foglalkoztassák – vagyis munkabért sem kellene fizetnie, és mivel nem bocsátják el, adott esetben a végkielégítés összegét is megspórolják rajta. Mivel pedig a munkavállaló nem keres pénzt, felmondani kényszerül, amely esetben szintén nem kell, hogy végkielégítést kapjon - mondta Zlati Róbert, az MSZSZ elnöke a Pénzcentrum kérdésére. De nincs jó véleménnyel arról sem, hogy az előzetesen ígértnél sokkal kevesebb lesz az apaszavbadság mértéke, amely a tervezet szerint mindössze 44 nap járna, holott az uniós irányelv négy hónapot írna elő.

Abban reménykedtünk, hogy az apaszabadság esetében valóban érvényesülnek majd az uniós irányelvek, erre a törvénytervezetben azt látjuk, hogy még kevesebb lenne belőle, mint eddig volt. Emiatt mi szomorúak vagyunk, egyben reméljük, hogy azért még lehet ezen változtatni, mert nemhogy az ígért uniós irányelvvel nem azonos a tervezet szövege, hanem inkább a minimum felé tendál a terv - mondta erről Zlati Róbert.

További részletek a Pénzcentrum cikkében.