• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Ha kórház alá kerül a rendelő, elsorvadhat az ellátás

Lapszemle 2023.03.22 Forrás: rtl.hu
Ha kórház alá kerül a rendelő, elsorvadhat az ellátás

Ferencváros és Zugló ellenzéki polgármestere arról beszélt, hogy megtartanák a szakrendelőiket.

Hétvégéig kell nyilatkozniuk az önkormányzatoknak arról, hogy átadják-e szakrendelőiket az államnak – derül ki az az Országos Kórházi Főigazgatóság polgármestereknek küldött levélből. Ferencváros és Zugló ellenzéki polgármestere arról beszélt híradónknak, hogy megtartanák a szakrendelőket. A Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke szerint a rendelőintézetek a kórházak irányítása alá kerülhetnek, ami a korábbi tapasztalatok alapján az ellátás színvonalának csökkenésével járhat együtt - derül ki az RTL riportjából.

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere egy levelet mutatott a Híradónak, amit másfél hete az Országos Kórházi Főigazgatóságtól kapott. Ebben arra kérik a polgármestereket, hogy most hétvégéig nyilatkozzanak: átadják-e az általuk fenntartott szakrendelőket az államnak. Országszerte összesen 136 ilyen járóbeteg-ellátó intézmény van. A politikus szerint a zuglói valószínűleg ilyen is marad. "Mi végeztettünk még tavaly decemberben egy közvélemény-kutatást, amikor hallottunk ezekről a hírekről. A zuglóiak 66 százaléka elutasítja az államosítást, és csak 15 százalékuk támogatja azt".

Hasonló a helyzet Ferencvárosban is, ráadásul ott éppen új épületet építenek a már meglévő szakrendelő mellé. Az egynapos sebészeti ellátást szeretnék fejleszteni a kerületben, mert úgy látják, hogy a kórházi rendszer hiányosságai a szakrendelők felé terelik a betegeket.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület független polgármestere azt mondta, önkormányzati feladatnak tartja, hogy a kerület lakói tisztességes és a lehető legjobb szolgáltatást kapják. Ehhez évi 600 millió forint támogatást nyújtanak saját forrásból a rendelőintézetnek. 

Pásztélyi Zsolt, a Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke szerint a szakrendelők állami kézbe adása nem rossz elképzelés. Mégsem tartja valószínűnek, hogy jól működne. "Mi attól félünk, hogy ha a kórházak alá kerülnek be – mert végül is a kórházak alá kerülnének be – a szakrendelők, akkor a járóbeteg-szakellátás a sürgető kórházi teendők mellett mindig el fog picit sorvadni. 20 éves példáink vannak arra, hogy kórházak alá kerültek rendelőintézetek, és akkor elsorvadt az ellátás, és nem figyeltek oda a betegekre".

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink