• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Ha lesz elég magyar kutató, lesz magyar gyógyszeripar is

Lapszemle 2019.05.16 Forrás: inforadio.hu

Az ágazat hosszú távú versenyképességének kulcsa a megfelelő szakembergárda rendelkezésre állása lesz.

Greskovits Dávid lett a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke. Az ágazatról, a kihívásokról, és a befogadási rendszerről is beszélt az InfoRádiónak adott interjúban.

A Szövetségének, mint érdekképviseletnek 35 tagintézménye van, ebből 18 magyarországi gyógyszergyártó, 15 ezer munkavállaló tartozik az ernyő alá, és összedolgozik az egyetemekkel, akadémiai intézetekkel, jelentős innovációs tevékenységet is végezve, máskülönben nem is tudna életben maradni körülbelül száz év, világháború és privatizációs időszak után is.

Fájó pontnak nevezte ugyanakkor a gyógyszeres dobozokra felkényszerített új elemeket. "2019 februárjától az Európai Unió területén olyan vényköteles terméket, amely nem rendelkezik egyedi azonosítószámmal, nem lehet forgalomba hozni. Ennek a rendszernek a kiépítése, működtetése teljes egészében az uniós ajánlások alapján a gyógyszergyártók büdzséjét terheli. Magyarországon a gyógyszeripar erre egyszeri kiadásban több mint 20 milliárd forint összköltséget allokált. Csak hogy lehessen érteni: egy-egy gyártósor felszerelése több mint 100 millió forint; ez olyan beruházás, ami sem a termelékenységet, sem a foglalkoztatást nem növeli, sőt a csomagológépeket csak lassítja a kötelező újítás" - részletezte Greskovits Dávid.

További nehézséget okoz szerinte a gyógyszerellátásban, hogy amikor ezeket a készítményeket ellátják egyedi azonosítóval, akkor ezeket a hálózatban fogadni kell, márpedig ez a kiskereskedők számára is komoly teher, de nincs mit tenni, "a rendszer működésének alapjait nem itthon és nem mi határoztuk meg" - mondta az új Magyosz-elnök, aki szerint még pár hónap, és azért gördülékeny lesz a rendszer.

Szerinte az ágazat hosszú távú versenyképességének kulcsa a megfelelő szakembergárda rendelkezésre állása lesz, ezért is működnek együtt egyetemekkel posztgraduális szinten is.

A gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról szóló kormányrendeletről elmondta, egyes készítmények befogadása könnyebbé vált, de lényegi változás nem történt. Rávilágított: a magyar gyógyszergyártás alacsonyabb áron dolgozik a világpiaci átlagnál, de hosszú távon biztosítani tudja az ellátást.

Legolvasottabb cikkeink