• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ha lesz elég magyar kutató, lesz magyar gyógyszeripar is

Lapszemle 2019.05.16 Forrás: inforadio.hu

Az ágazat hosszú távú versenyképességének kulcsa a megfelelő szakembergárda rendelkezésre állása lesz.

Greskovits Dávid lett a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke. Az ágazatról, a kihívásokról, és a befogadási rendszerről is beszélt az InfoRádiónak adott interjúban.

A Szövetségének, mint érdekképviseletnek 35 tagintézménye van, ebből 18 magyarországi gyógyszergyártó, 15 ezer munkavállaló tartozik az ernyő alá, és összedolgozik az egyetemekkel, akadémiai intézetekkel, jelentős innovációs tevékenységet is végezve, máskülönben nem is tudna életben maradni körülbelül száz év, világháború és privatizációs időszak után is.

Fájó pontnak nevezte ugyanakkor a gyógyszeres dobozokra felkényszerített új elemeket. "2019 februárjától az Európai Unió területén olyan vényköteles terméket, amely nem rendelkezik egyedi azonosítószámmal, nem lehet forgalomba hozni. Ennek a rendszernek a kiépítése, működtetése teljes egészében az uniós ajánlások alapján a gyógyszergyártók büdzséjét terheli. Magyarországon a gyógyszeripar erre egyszeri kiadásban több mint 20 milliárd forint összköltséget allokált. Csak hogy lehessen érteni: egy-egy gyártósor felszerelése több mint 100 millió forint; ez olyan beruházás, ami sem a termelékenységet, sem a foglalkoztatást nem növeli, sőt a csomagológépeket csak lassítja a kötelező újítás" - részletezte Greskovits Dávid.

További nehézséget okoz szerinte a gyógyszerellátásban, hogy amikor ezeket a készítményeket ellátják egyedi azonosítóval, akkor ezeket a hálózatban fogadni kell, márpedig ez a kiskereskedők számára is komoly teher, de nincs mit tenni, "a rendszer működésének alapjait nem itthon és nem mi határoztuk meg" - mondta az új Magyosz-elnök, aki szerint még pár hónap, és azért gördülékeny lesz a rendszer.

Szerinte az ágazat hosszú távú versenyképességének kulcsa a megfelelő szakembergárda rendelkezésre állása lesz, ezért is működnek együtt egyetemekkel posztgraduális szinten is.

A gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról szóló kormányrendeletről elmondta, egyes készítmények befogadása könnyebbé vált, de lényegi változás nem történt. Rávilágított: a magyar gyógyszergyártás alacsonyabb áron dolgozik a világpiaci átlagnál, de hosszú távon biztosítani tudja az ellátást.

Legolvasottabb cikkeink