• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

„Ha ma nincs elég kémiatanár, legközelebb gyógyszer se lesz”

Lapszemle 2022.09.21 Forrás: valaszonline.hu
„Ha ma nincs elég kémiatanár, legközelebb gyógyszer se lesz”

Richter osztályvezető: "Nekünk üzleti érdekünk, hogy legyenek nagyon jó tanárok!.

Ha nincs elég természettudományos tanár, nem biztos, hogy legközelebb lesz az országban olyan tudáscentrum, amely egy járvány idején képes a szükséges gyógyszerek gyártására – hangzik el a figyelmeztetés a válaszonline.hu hármas interjújában. A lapban teret adtak már a kémia- és fizikaszakos pedagógusok elfogyása miatt szót emelő egyetemi és középiskolai szférának, ezúttal az ország egyik legnagyobb és legfontosabb gyógyszeripari vállalata, valamint a legfontosabb természettudományos oktatási akciókban részt vállaló alapítvány képviselői mondják el, miért van vészhelyzet az oktatásban. Az interjú résztvevői: dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon Nyrt. támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője, dr. Szántay Csaba, a Richter Szerkezetkutatási Osztályának vezetője és Holtzer Péter, a Szabó Szabolcs Alapítvány elnöke. A beszélgetés apropóján a Válasz Online ismerteti a legfrissebb összesítést a tanárjelöltek mai és a várható helyzetéről.

Idén több interjúban is foglalkozunk a természettudományos tanárképzés, különösen is a kémiatanár-utánpótlás helyzetével. Május eleji podcastunk nyomán szétfutott a sajtóban a hír: a 2022-es felvételi eljárásban kritikus szintre csökkent a fizika- és kémiaszakos tanárnak első helyen jelentkezettek száma. Azóta elkezdődött az új tanév, a friss adatokkal együtt immár látható a pontos kép.

A Szabó Szabolcs Alapítvány összesítése szerint osztatlan 10 féléves képzésben idén országosan 97 földrajz szakos, 95 biológia szakos, 33 fizika szakos és 31 kémia szakos tanárjelölt kezdte meg a tanulmányait.

Vagyis összesen 256-an tanulnak legalább egy természettudományos tanárszakon 2022 szeptemberétől. (Összevetésül: minden évben 6-700 földrajzos, biológiás, fizikás vagy kémiás szaktanár éri el a nyugdíjkorhatárt.) Ez az aggregált szám (256) négy év alatt lefeleződött, a hat évvel ezelőtti adatnak pedig körülbelül 40 százaléka. Fontos körülmény, hogy a tanárképzésre felvettek negyede-fele nem jut el a diplomázásig, a diplomát szerzőknek pedig legalább 20-25 százaléka nem kezd tanárként dolgozni, majd a pályakezdők bőven több, mint fele öt-tíz éven belül már nincs a pályán. 

...

Pellioniszné Paróczai Margit: A Richternek nemcsak jó mérnökökre, vegyészekre van szüksége, hanem megfelelően képzett, középfokú végzettségű munkaerőre is. (Magyarországon nagyjából 8000 fő dolgozik a Richternél, a külföldi leányvállalatokkal és irodákkal együtt kb. 12 000 fő – a szerk.) Nem kaphatjuk meg őket máshonnan, csak az oktatásból. Az pedig csak úgy működik, ha vannak jó tanárok. Fontos: nem azt mondtam, hogy „ha az óra meg van tartva”! Az nem elég. Csak jó tanárok képesek átadni a tudást.

Szántay Csaba: Ha rendszerszinten és a Richterben mint 120 éves cégben gondolkozom, akkor ki kell jelentenem: nekünk üzleti érdekünk, hogy legyenek nagyon jó tanárok. Mert csak akkor élünk túl, csak akkor van még 100 évünk. Ha nincs elég és elég jó tanár, akkor nincs, aki felhozza a tehetségeket. Viszont úgy teljes a kép, ha bevallom: amikor már benne vagyunk egy-egy támogatási programban, amikor összehozunk egy rendezvényt a pedagógusoknak, akkor már más mozgat. Akkor elfelejtjük az üzleti érdeket. Az már misszió.

További részletek a cikkben.