• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

      Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

    • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

      Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

    • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

      Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • egynapos sebészet
    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

    • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

      Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

    • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

      Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

Ha nem csúszik a falat

Lapszemle 2018.11.10 Forrás: szabadfold.hu
Ha nem csúszik a falat

Étvágytalansággal járhat a daganatos kór, de akár egy torokgyulladás is kedvét szegheti a betegnek.

Egyre gyakoribbak az étkezési zavarok, bár a folyamat egyszerűnek látszik: „éhes vagyok, tehát eszem”. Egyeseket a falási roham, másokat a koplalás térít le az arany középútról. A gyerekek és az idősek gyakran hagyják tányérjukon az ételt, de egyes betegségekre is figyelmeztet az étvágytalanság - írja a szabadfold.hu.

A táplálék felvételét az agy hangolja össze. Egyrészt gondoskodik arról, hogy a szervezet fenntartsa erőnlétét, testsúlyát, hozzájusson a kellő energiához. Másrészt az étkezés örömforrás is, így ezt az igényt is igyekszik kielégíteni. Egy jóleső vacsora tehát az idegrendszer és az éhséghormonok finom összjátékának is eredménye – bár nemigen gondolunk rá az ínycsiklandozó marhasült vagy mézes krémes fölött. A hipotalamuszban futnak össze a táplálkozással kapcsolatos információk, itt található az éhség és a jóllakottság központja. Az éhségre az alacsony vércukorszint is figyelmeztet. Jó esetben pont annyit eszünk, amennyire szükség van, de a kényes egyensúlyt könnyen kibillentheti a stressz, illetve a testi vagy lelki betegség. Máskor a táplálékallergiákkal járó felszívódási zavar, netán a rossz fogazat a ludas. Étvágytalansággal járhat a daganatos kór, de akár egy torokgyulladás is kedvét szegheti a betegnek.

Az időseknél már romlik az ízérzékelés, ezért is csökkenhet az étvágy. Napi öt adagra elosztott változatos étkezésre kell törekedniük, azaz bátran ehetnek zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, jó minőségű sovány húsokat, tojást és tejterméket. Zsírból és cukorból azonban lehetőleg keveset, és sózni is mértékkel kell. A csontok egészségéhez ebben a korban nélkülözhetetlen kalciumhoz főleg tejből és tejtermékből jussanak hozzá. A D-vitamin bevitelére pedig különösen ügyelni kell – javasolja Veresné dr. Bálint Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar dietetikai tanszékének vezetője. Az időseket gyakran fenyegeti a kiszáradás. Nem isznak eleget, és a dehidratáltság étvágytalanságot, székrekedést, fejfájást, zavartságot okozhat. Az idős nőknek naponta 1800 kcal-ra és napi 2 liter folyadékra van szükségük, a férfiaknak 2300 kcalt kell magukhoz venni, folyadékból pedig napi 2,5 litert. Vízből legalább napi 5 pohárral kell inni, hogy ne száradjanak ki.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink