• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha nem csúszik a falat

Lapszemle 2018.11.10 Forrás: szabadfold.hu
Ha nem csúszik a falat

Étvágytalansággal járhat a daganatos kór, de akár egy torokgyulladás is kedvét szegheti a betegnek.

Egyre gyakoribbak az étkezési zavarok, bár a folyamat egyszerűnek látszik: „éhes vagyok, tehát eszem”. Egyeseket a falási roham, másokat a koplalás térít le az arany középútról. A gyerekek és az idősek gyakran hagyják tányérjukon az ételt, de egyes betegségekre is figyelmeztet az étvágytalanság - írja a szabadfold.hu.

A táplálék felvételét az agy hangolja össze. Egyrészt gondoskodik arról, hogy a szervezet fenntartsa erőnlétét, testsúlyát, hozzájusson a kellő energiához. Másrészt az étkezés örömforrás is, így ezt az igényt is igyekszik kielégíteni. Egy jóleső vacsora tehát az idegrendszer és az éhséghormonok finom összjátékának is eredménye – bár nemigen gondolunk rá az ínycsiklandozó marhasült vagy mézes krémes fölött. A hipotalamuszban futnak össze a táplálkozással kapcsolatos információk, itt található az éhség és a jóllakottság központja. Az éhségre az alacsony vércukorszint is figyelmeztet. Jó esetben pont annyit eszünk, amennyire szükség van, de a kényes egyensúlyt könnyen kibillentheti a stressz, illetve a testi vagy lelki betegség. Máskor a táplálékallergiákkal járó felszívódási zavar, netán a rossz fogazat a ludas. Étvágytalansággal járhat a daganatos kór, de akár egy torokgyulladás is kedvét szegheti a betegnek.

Az időseknél már romlik az ízérzékelés, ezért is csökkenhet az étvágy. Napi öt adagra elosztott változatos étkezésre kell törekedniük, azaz bátran ehetnek zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, jó minőségű sovány húsokat, tojást és tejterméket. Zsírból és cukorból azonban lehetőleg keveset, és sózni is mértékkel kell. A csontok egészségéhez ebben a korban nélkülözhetetlen kalciumhoz főleg tejből és tejtermékből jussanak hozzá. A D-vitamin bevitelére pedig különösen ügyelni kell – javasolja Veresné dr. Bálint Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar dietetikai tanszékének vezetője. Az időseket gyakran fenyegeti a kiszáradás. Nem isznak eleget, és a dehidratáltság étvágytalanságot, székrekedést, fejfájást, zavartságot okozhat. Az idős nőknek naponta 1800 kcal-ra és napi 2 liter folyadékra van szükségük, a férfiaknak 2300 kcalt kell magukhoz venni, folyadékból pedig napi 2,5 litert. Vízből legalább napi 5 pohárral kell inni, hogy ne száradjanak ki.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink