• nátha
    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

    • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

      A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • melanóma
    • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

      Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

    • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

      Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

    • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

      Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

  • egynapos sebészet
    • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

      Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

    • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

      Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

    • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

      Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Ha nem csúszik a falat

Lapszemle 2018.11.10 Forrás: szabadfold.hu
Ha nem csúszik a falat

Étvágytalansággal járhat a daganatos kór, de akár egy torokgyulladás is kedvét szegheti a betegnek.

Egyre gyakoribbak az étkezési zavarok, bár a folyamat egyszerűnek látszik: „éhes vagyok, tehát eszem”. Egyeseket a falási roham, másokat a koplalás térít le az arany középútról. A gyerekek és az idősek gyakran hagyják tányérjukon az ételt, de egyes betegségekre is figyelmeztet az étvágytalanság - írja a szabadfold.hu.

A táplálék felvételét az agy hangolja össze. Egyrészt gondoskodik arról, hogy a szervezet fenntartsa erőnlétét, testsúlyát, hozzájusson a kellő energiához. Másrészt az étkezés örömforrás is, így ezt az igényt is igyekszik kielégíteni. Egy jóleső vacsora tehát az idegrendszer és az éhséghormonok finom összjátékának is eredménye – bár nemigen gondolunk rá az ínycsiklandozó marhasült vagy mézes krémes fölött. A hipotalamuszban futnak össze a táplálkozással kapcsolatos információk, itt található az éhség és a jóllakottság központja. Az éhségre az alacsony vércukorszint is figyelmeztet. Jó esetben pont annyit eszünk, amennyire szükség van, de a kényes egyensúlyt könnyen kibillentheti a stressz, illetve a testi vagy lelki betegség. Máskor a táplálékallergiákkal járó felszívódási zavar, netán a rossz fogazat a ludas. Étvágytalansággal járhat a daganatos kór, de akár egy torokgyulladás is kedvét szegheti a betegnek.

Az időseknél már romlik az ízérzékelés, ezért is csökkenhet az étvágy. Napi öt adagra elosztott változatos étkezésre kell törekedniük, azaz bátran ehetnek zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, jó minőségű sovány húsokat, tojást és tejterméket. Zsírból és cukorból azonban lehetőleg keveset, és sózni is mértékkel kell. A csontok egészségéhez ebben a korban nélkülözhetetlen kalciumhoz főleg tejből és tejtermékből jussanak hozzá. A D-vitamin bevitelére pedig különösen ügyelni kell – javasolja Veresné dr. Bálint Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar dietetikai tanszékének vezetője. Az időseket gyakran fenyegeti a kiszáradás. Nem isznak eleget, és a dehidratáltság étvágytalanságot, székrekedést, fejfájást, zavartságot okozhat. Az idős nőknek naponta 1800 kcal-ra és napi 2 liter folyadékra van szükségük, a férfiaknak 2300 kcalt kell magukhoz venni, folyadékból pedig napi 2,5 litert. Vízből legalább napi 5 pohárral kell inni, hogy ne száradjanak ki.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink