• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Ha nem csúszik a falat

Lapszemle 2018.11.10 Forrás: szabadfold.hu
Ha nem csúszik a falat

Étvágytalansággal járhat a daganatos kór, de akár egy torokgyulladás is kedvét szegheti a betegnek.

Egyre gyakoribbak az étkezési zavarok, bár a folyamat egyszerűnek látszik: „éhes vagyok, tehát eszem”. Egyeseket a falási roham, másokat a koplalás térít le az arany középútról. A gyerekek és az idősek gyakran hagyják tányérjukon az ételt, de egyes betegségekre is figyelmeztet az étvágytalanság - írja a szabadfold.hu.

A táplálék felvételét az agy hangolja össze. Egyrészt gondoskodik arról, hogy a szervezet fenntartsa erőnlétét, testsúlyát, hozzájusson a kellő energiához. Másrészt az étkezés örömforrás is, így ezt az igényt is igyekszik kielégíteni. Egy jóleső vacsora tehát az idegrendszer és az éhséghormonok finom összjátékának is eredménye – bár nemigen gondolunk rá az ínycsiklandozó marhasült vagy mézes krémes fölött. A hipotalamuszban futnak össze a táplálkozással kapcsolatos információk, itt található az éhség és a jóllakottság központja. Az éhségre az alacsony vércukorszint is figyelmeztet. Jó esetben pont annyit eszünk, amennyire szükség van, de a kényes egyensúlyt könnyen kibillentheti a stressz, illetve a testi vagy lelki betegség. Máskor a táplálékallergiákkal járó felszívódási zavar, netán a rossz fogazat a ludas. Étvágytalansággal járhat a daganatos kór, de akár egy torokgyulladás is kedvét szegheti a betegnek.

Az időseknél már romlik az ízérzékelés, ezért is csökkenhet az étvágy. Napi öt adagra elosztott változatos étkezésre kell törekedniük, azaz bátran ehetnek zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, jó minőségű sovány húsokat, tojást és tejterméket. Zsírból és cukorból azonban lehetőleg keveset, és sózni is mértékkel kell. A csontok egészségéhez ebben a korban nélkülözhetetlen kalciumhoz főleg tejből és tejtermékből jussanak hozzá. A D-vitamin bevitelére pedig különösen ügyelni kell – javasolja Veresné dr. Bálint Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar dietetikai tanszékének vezetője. Az időseket gyakran fenyegeti a kiszáradás. Nem isznak eleget, és a dehidratáltság étvágytalanságot, székrekedést, fejfájást, zavartságot okozhat. Az idős nőknek naponta 1800 kcal-ra és napi 2 liter folyadékra van szükségük, a férfiaknak 2300 kcalt kell magukhoz venni, folyadékból pedig napi 2,5 litert. Vízből legalább napi 5 pohárral kell inni, hogy ne száradjanak ki.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink