• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Ha nem hatott két Sinopharm, valószínűleg a harmadik sem fog

Lapszemle 2021.08.04 Forrás: hang.hu
Ha nem hatott két Sinopharm, valószínűleg a harmadik sem fog

"Aki korábban mRNS-vakcinát kapott, nekik elsősorban a homológ harmadik oltást, vagyis szintén mRNS-vakcinát javasolják".

A Nemzeti Népegészségügyi Központ oltási protokollját kritizáló orvosok azoknak sem javasolják harmadik oltás gyanánt a kínai vakcinát, akik korábban Pfizert, vagy Modernát kaptak - írja a hang.hu.

Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét – hallhattuk számtalanszor az elmúlt hetekben a hírt a kormányzati csatornákon keresztül. Az oltásokra már lehet regisztrálni, az eddig napvilágot látott adatok szerint a Sinopharm nem örvend népszerűségnek, míg a Pfizerre vágynak a legtöbben. A hivatalos indoklás szerint a harmadik oltásra azért van szükség, mert „az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsük azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást”. Arról persze még csak utalás szintjén sem tesznek említést, hogy az elmúlt hónapokban komoly aggályok merültek fel a kínai Sinopharm vakcinával beoltott hatvan év felettiek – tehát a legveszélyeztetettebbek – védettségét illetően, hiszen igen nagy arányban fordult elő, hogy náluk semmilyen immunválaszt nem produkált az oltás.

A harmadik oltást már vasárnap elkezdték beadni az idősotthonok lakóinak, az MTI fotói szerint van, ahol Sinopharmmal folytatódik az immunizálási program. (Ilyen intézmény például a nagymányoki Váraljai „Őszikék” Szociális Intézmény.)

Mindezek fényében felmerülnek a kérdések: érdemes-e egy harmadik Sinopharm-oltástól várni az immunválasz kialakulását, ha az első kettő hatására nem alakult ki a vírussal szembeni védettség? Illetve, alkalmas-e a kínai oltás az immunválasz erősítésére azoknál, akiknél egyéb vakcinával sikerült elérni a kívánt hatást? Utóbbi kérdést indokolja az is, hogy az oltási program indulásakor a szociális- és idősotthonok lakói és dolgozói nem Sinopharmban részesültek (akkor még ez az oltóanyag nem is állt rendelkezésre), hanem Pfizerrel, vagy Modernával oltották őket. 

A felvetéssel Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdászhoz fordultunk, aki a kérdések megválaszolására nem egyedül, hanem azokkal az orvosokkal közösen válaszolt, akik a hétvégén aggályaikat fogalmazták meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kidolgozott, a harmadik oltások beadására vonatkozó protokollal kapcsolatban. „Statisztikailag azt látjuk, hogy az életkor növekedésével egyre nagyobb arányban nem vált ki immunválaszt a Sinopharm, így az ő esetükben Sinopharmmal ráoltani badarság. Akik két mRNS-oltást kaptak és arra Sinopharmmal ráoltanak, elképzelhető, hogy ugyanúgy nem lesz hatása, mint ahol első körben a kínai vakcinát adták. Kétszer elkövetni ugyanazt a hibát nem ajánlatos” – írták, megjegyezve: aki első (és második) alkalommal mRNS-vakcinát kapott, nekik elsősorban a homológ harmadik oltást, vagyis szintén mRNS-vakcinát javasolják, valószínűsítve, hogy egy vektor típusú oltás is hatásos.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink