• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ha nincs az ágy mellé ember, akkor mindegy is

Lapszemle 2020.11.21 Forrás: hvg.hu
Ha nincs az ágy mellé ember, akkor mindegy is

Leginkább honnan lesz szakszemélyzet, akiknek a munkája mellett használhatóak lesznek egyáltalán az ágyak?

634 intenzív ágy áll a koronavírusos betegek rendelkezésére – mondta hétfőn a miniszterelnök. Akkor éppen 582 beteget ápoltak intenzív osztályon Orbán Viktor szavai szerint (valójában ennyien voltak lélegeztetőgépre kötve a kormányzati tájékoztató oldal szerint, de a szakemberekkel folytatott beszélgetések alapján ez a két szám nem fedi egymást), vagyis a miniszterelnök által említett ágyszám legalább harmada volt foglalt. Számoljunk egy kicsit a kormánnyal együtt, aztán megyünk tovább, írja a hvg.hu.

Az Orbán Viktor által említett intenzívágy-számok széles skálán mozogtak április óta. Akkor 7500–8000 intenzív ágyat vizionált a magyar egészségügyi rendszerben a legnehezebb időszakra. Vagyis a most rendelkezésre álló ágyak közel ötszörösét. November 6-án a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy november 21-ére, vagyis pár napon belül már 2240 intenzív ágyra lesz szükség, december 10-én pedig még ennek is a duplájára 4480-ra. Orbán erről a kijárási tilalom és más szigorítások bejelentése előtt beszélt, de a héten a decemberi becslésre ráerősített Kásler Miklós miniszter is.

Hogy ha beigazolódik a kormány által közölt jóslat, honnan fog előkerülni pár nap alatt hirtelen több mint 600 intenzív ágy, aztán három hét alatt még több mint 2000, sőt, leginkább honnan lesz szakszemélyzet, akiknek a munkája mellett használhatóak lesznek egyáltalán az ágyak?

Erre rákérdezett a lap Gulyás Gergely miniszternél (írásban) a csütörtöki Kormányinfón, aki azt ismételte meg, hogy 580-an vannak intenzív ágyon (ez ugyancsak a lélegeztettek száma a koronavirus.gov.hu szerint – a szerk.), a kapacitás további 1700 intenzív ággyal még bővíthető, szükség esetén még tovább. Ez alapból összesen 2280 koronavírusos beteg számára fenntartott intenzív ágyat jelentene. Nem intenzíves ágyakból is több, mint 12 ezer van még – mondta a miniszter.

Megfeszített erőforrásmozgósítással, de kontroll alatt lehet tartani a járványt.

Mindeközben Kásler Miklós november 6-án elrendelte, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott ágyak 7 százalékát intenzív kapacitású ággyá kell alakítani november 9-től, ami Kunetz Zsombor egészségügyi elemző számításai szerint 4 ezer ágyat jelentene. Tudják még követni? Az ágyfelszabadítással rengeteg új ágy lesz és ez elvileg remek hír. Vagy mégsem?

Több, egymástól független kórházi forrásuk megerősítette, hogy náluk ugyan meglesz a követelt ágyszám, de ennek csak negyedéhez, ötödéhez tudnak megfelelő számú személyzetet biztosítani. A Nemzeti Népegészségügyi Központnak ezt jelezték és válasz is érkezett: legyen meg a követelt ágyszámról a jelentés. Ha nem így lesz, akkor úgy tekintik, mintha nem is érkezett volna be válasz az adatkérésre (aminek nyilván jogi következményei lesznek). A kórház szállította az adatokat, szakember viszont nem lett több. 

Legolvasottabb cikkeink