• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ha nincs igazolvány, nincs cigi

Lapszemle Forrás: beol.hu

Be sem léphetnek a dohányboltokba a 18 év alatti fiatalok, mégis a középiskolák környékén is rágyújtanak a tanulók.

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzései során a megyében eddig egy trafik bukott meg azon, hogy fiatalkorút szolgáltak ki – írja a Békés Megyei Hírlap – online.

Egyesek zaklatásnak veszik, hogy fel kell mutatni a plasztikkártyát, de nem tehetnek mást, ha nem akarnak bírságot kapni. Ezért, ha valakinél gyanús, hogy még fiatalkorú, inkább elkérik a személyit – nyilatkozta az egyik eladó, hozzátéve azt is, volt, aki úgy megsértődött azon, hogy nem szolgálták ki, hogy becsapta a bejárati ajtót, majdnem kitört az üveg. Egy másik nemzeti dohányboltban elmondták, megesett, hogy rendőrt kellett hívni, mert egy fiatal kivágta a hisztit, hogy márpedig őt ki kell szolgálni. Viszont, ha nincs nála plasztikkártya, amivel igazolni tudná, hogy elmúlt 18, nem kaphat cigarettát.

A lap arról is érdeklődött a nemzeti dohányboltokban, ha nem szolgálnak ki 18 éven aluliakat, mégis miként fordulhat elő, hogy tizenévesek szájában lóg a cigaretta, a szünetekben a középiskolák környékén is sokan cigarettáznak. Az eladók elmondták, hogy aki már betöltötte a tizennyolcadik életévét, bevásárol az egész osztálynak, öt-hat dobozt is elvisz. Ezzel nem tudnak mit kezdeni.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) országosan 1168 trafikot ellenőrzött, amióta a törvény hatályba lépett. Az esetek 12 százalékában, 143 alkalommal szolgáltak ki 18 éven alulit – számoltak be lapunk megkeresésére a szervezetnél. Békés megyében 54 próbavásárlással egybekötött ellenőrzést tartottak, és egyszer fordult elő, hogy kapott cigarettát a fiatalkorú. Hogy mekkora összegű bírságot szabtak ki, nem tudták megmondani, mivel a nemzeti dohányboltok ellenőrzéséről külön nem vezetnek nyilvántartást.

A trafikok eladóinak egy része aggályosnak véli, hogy az ellenőrzés során a fogyasztóvédelmi hatóság 18 éven aluliakat küld be az üzletbe, pedig ők a törvény szerint be sem léphetnének, ki is táblázták. Az NFH-nál elmondták, tizenöt éve jogosultak ellenőrizni a fiatalkorúak kiszolgálását tiltó jogszabályi rendelkezéseket, ezt próbavásárlásokkal végzik. Hangsúlyozták, hogy olyan módszerről van szó, amely – mint azt egy konkrét ügyben a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette – az egyetlen alkalmas lehetőség arra, hogy az előírások betartását ellenőrizzék.

Ha az eladó egyértelműen észleli, hogy 18 éven aluli tartózkodik a trafikban, és a körülményekhez képest lehető legrövidebb időn belül nem küldi ki, akkor fennáll a jogsértés lehetősége – fogalmaztak a fogyasztóvédelmi hatóságnál. Fontosnak tartották azonban hangsúlyozni, hogy az ilyen ügyek kapcsán az egyes szituációk megítélése esetfüggő, minden olyan körülményt figyelembe kell venni, amelyek az eladót a fiatalkorú észlelésében, továbbá a kérésben, hogy távozzon a boltból, akadályozta.

Minden esetben bírságot kell kiszabni, ha a jogsértés egyértelműen megállapítható.