• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ha oda a taj-szám, mindenért fizetni kell

Lapszemle 2020.09.11 Forrás: nepszava.hu
Ha oda a taj-szám, mindenért fizetni kell

Ketyeg az óra: januártól sokan lehetnek olyanok, akiknek érvénytelenítik a taj-számát és csak pénzért juthatnak ellátáshoz.

Július elsején indult az a hat hónap, amennyi tb-tartozás után érvénytelenítik a fizetéssel elmaradók tajszámát. Ők attól kezdve csak előre fizetéssel juthatnak egészségügyi ellátáshoz. Hat havi adósság esetén a NEAK felfüggeszti az ellátásra való jogosultságot, mindaddig míg a tartozást nem rendezik - emlékeztet az új szabályra a nepszava.hu.

– A jogszabályban a járványügyi ellátás állami feladat, a sürgősségi ellátásnál a költségvetés csak akkor áll helyt, ha nem tudja a betegen behajtani a számlát – mondta lapunknak dr. Radics Zsuzsa közgazdasági szakokleveles jogász. Az augusztus közepén megjelent miniszteri rendelet, „csupán” beárazta, hogy mennyit kell fizetnie a sürgősségi ellátásért annak, akinek nincs érvényes tajszáma. A szakértő szerint a baj az, hogy lesznek olyan helyzetek, amikor az orvos nem is fogja tudni, hogy adott esetben sürgősségi ellátást kellene nyújtania, mert ahhoz hogy ezt megállapítsa, előbb meg kellene vizsgálnia a beteget. Ő viszont csak azt látja majd, hogy „barna színű”, azaz az ellátás szempontjából érvénytelen a tajszáma, és ha a páciens nem tudja kifizetni a vizsgálatot, az el is marad.

Zeller Judit, a TASZ munkatársa szerinte az orvos ellátási kötelezettsége ellentétbe fog kerülni azzal az előírással, hogy meg kell tagadnia azok a kezelését, akik kiesnek a rendszerből. A nagy állami rendszerek szolidarításon alapulnak, s ennek most nem látjuk a nyomát.

A lap kérdezte a Magyar Orvosi Kamara véleményét a szabályozás nyomán kialakuló helyzetről, de egyéb elfoglaltságaikra hivatkozva elhárították érdeklődésünket. Lapunk az új tb-törvénnyel kapcsolatos szabályokról kérdezte az adóhatóságot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, az egészségbiztosítási alapkezelőt, a Pénzügyminisztériumot. Lapzártánkig egyiküktől sem érkezett válasz.

Legolvasottabb cikkeink