• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ha oltást akarsz, hazudj! – magyar vakcinaturisták Romániában

Lapszemle 2021.07.21 Forrás: valaszonline.hu
Ha oltást akarsz, hazudj! – magyar vakcinaturisták Romániában

A románok nagyon készségesek, de nem szabad megmondani nekik, hogy az érintett korábban már kapott oltást.

A kormányfő pénteken bejelentette, hogy engedélyezik a harmadik oltás beadását a koronavírus ellen. A hírt két csoport várta leginkább: a kínaival oltott, ellenanyagot nem termelő szervezetű idős embereké, és – életkortól függetlenül – azoké, akiknél ugyan hatott az európai engedéllyel nem rendelkező keleti vakcina, de akadályozza őket az unión belüli szabad mozgásban. A kormányfői bejelentés sokuk gondját megoldja, de nem mindenkiét, így várhatóan továbbra is százak utaznak majd Romániába, hogy ott oltassák magukat – a legnagyobb titokban. Az oltott magyar állampolgároknak ugyanis hazudniuk kell a román oltásért – miközben Magyarországnak is több millió fel nem használt vakcinája van. A Válasz Online végigkísért egy ilyen titkolózós küldetést. Riport.

Először akkor érezte, hogy talán mégsem lesz itt minden olyan egyszerű, amikor egy árva lélek nem volt az ártándi határátkelőhely romániai oldalán, Borsnál kialakított oltóponton. Kopogtatott, zörgött az ajtón, semmi. Hiába a nagy dérrel-dúrral bejelentett oltópont, amit az uniós vakcinahiány miatt majd kizárólag az oltásért hazatérő vendégmunkásoknak hoztak létre. A románok nem akarják oltatni magukat. 

Kizárólag magyarok kopogtatnak az oltópont ablakán, ők is hiába. Horváth Mihályné, Zsófia, akinek útitársául szegődhetünk, egy azok közül a magyarok közül, akik százszámra érkeznek Romániába oltásért. A budapesti asszony jóval elmúlt már hatvan, amikor Ausztriában élő lánya unszolására elfogadta az orosz vakcinát. Háziorvosa márciusban azt mondta neki, ha ilyen ütemben érkeznek a nyugati oltóanyagok, még szeptemberben sem kerül sorra. A kormány gondosan titkolta, hogy július közepéig egyedül Pfizerből 6,6 millió adagot szállítanak Magyarországra. Nem gondolta, hogy két hét alatt több mint félmillió adag Pfizer ömlik majd be az országba, miközben ennyi idő alatt összesen csak 59 ezer első oltást fogad el a magyar lakosság.

Márciusban a háziorvos azt mondta a nyugdíjas tanárnőnek, hogy a járványhelyzet súlyos, az orosz oltóanyag pedig modern technológiával készül, és magas hatékonysággal véd a koronavírus ellen. Az asszony mégis aggódott, mert férje halála óta egyedül élt, és tudni szerette volna, Nyugaton élő lányát meglátogathatja-e, Ausztria elfogadja-e ezt az oltóanyagot? A veje azt mondta, Putyin tudta nélkül nem nyújthatták volna be a kérelmet az európai gyógyszerügynökséghez (EMA), az orosz vezetőt pedig elég okosnak tartotta ahhoz, hogy ne menjen házhoz egy pofonért. A lánya is azt mondta neki, nyáron már nem kell drága PCR-tesztet végeztetnie, hogy kiutazhasson hozzájuk, biztosan meglesz az orosz oltóanyag európai engedélye. 

Nem lett meg. Azután azt a hírt hallotta, hogy a Szputnyik V csak idén szeptemberben kaphat uniós engedélyt. Később pedig azt, hogy talán még akkor sem. Zsófiát egyre jobban idegesítette, hogy nem, vagy csak PCR teszt végeztetésével tud utazni, az osztrákok még a kínai oltóanyagot is elfogadják, de az oroszt nem, mivel a Szputnyiknak nem csak az európai engedélyt, de az Egészségügyi Világszervezetét (WHO) sem sikerült megszerezni. 

Zsófia először egy távoli, debreceni rokonáról hallotta, hogy Romániába ment újraoltatni magát. Az ismerősei közül is sokan Sinopharm vakcinát kaptak, és néhányan rosszabbul jártak, mint ő. Zsófia szervezete rendesen termel ellenanyagot, őt csak az utazásban gátolja az orosz oltóanyag, de barátai közül többek laboreredménye azt jelezte: a kínai oltóanyag nem mozgósította az immunrendszerüket. 

Sok érintettel ismerkedett meg a Facebookon, ők Aradra utaztak azért, hogy Pfizer oltást kaphassanak. Itthon ugyanis hiába igazolták laboratóriumi eredménnyel, hogy az első két vakcina hatástalan volt, nem oltották újra őket. Horváthné előbb kifaggatta ismerőseit, a barátai által összegyűjtött információkat gondosan kinyomtatta, rendszerezte, azután beült az autójába, és útnak indult. A lányának nem említette a kis kalandját, nem akarta, hogy izguljon érte. 

Ártándnál lépte át a határt, azt remélte, hogy itt megkapja a vakcinát, és már indul is hazafelé. Még május végén jelent meg egy hír arról, hogy a románok konténert nyitottak a határon, így akarták megkönnyíteni a Nyugaton dolgozó állampolgáraik dolgát. Az otthon élő románok annyira nem akarták oltatni magukat, hogy a kintiek hozhatták magukkal német, holland, osztrák kollégáikat is, hadd fogyjanak az ampullák. Így sem fogytak.

Románia csak uniós engedéllyel rendelkező vakcinát vásárolt, az ottani vakcinabőséget tehát nem az orbáni furfang alapozta meg, nem a kínai és az orosz oltóanyagért való „portyázás”, hanem a Magyarországon szidott brüsszeli vakcinaunió. Ennek köszönhetően lakosságarányosan a románok (is) ugyanannyi oltóanyagot kaptak, mint a nyugati államok. 

...

Horváth Zsófia hiába zörgetett tehát a szürke borsi konténer kapuján. Nincs ország, amely fenntart egy teljes oltási stábot, ha náluk csak néhány magyarországi Sinopharm-károsult vagy utazni vágyó szputnyikos akar oltást kapni. A nő visszaült az autóba és megnézte a telefonján a román vakcinainformációs oldalon a Bihar megyei hivatalos oltópontok listáját. Több nagyváradit is talált, és a város csak néhány kilométerre fekszik a határtól. 

Még odafelé megállt Debrecenben, mert egy távoli rokonuk már megjárta ezt az utat. A férfit otthon Sinopharmmal oltották, és most várja a második Pfizer oltását Romániában. Zsófia nem akarta elhinni, hogy a románok ingyen oltják azokat a magyarokat is, akik csak magyarországi lakhellyel rendelkeznek, és elég a személyi igazolványt bemutatni, még lakcímkártyát sem kérnek. A rokona azt mondta, a románok nagyon készségesek, egy dologban nem ismernek tréfát: nem szabad megmondani nekik, hogy korábban már kapott oltást. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink