• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Halállistára kerültek virológusok az oltáselleneseknél

Lapszemle 2022.01.20 Forrás: rtl.hu
Halállistára kerültek virológusok az oltáselleneseknél

Az oltásellenesek fellépése mögött az állhat, hogy az emberi agy igényli az egyszerű válaszokat és az ok-okozati összefüggések átláthatóságát.

Már az édesanyjának is írtak gyalázkodó levelet, és folyamatosan kap fenyegetéseket a koronavírussal kapcsolatban gyakran nyilatkozó virológus, Boldogkői Zsolt, Rusvai Miklósnak pedig korábban személyi védelmet ajánlott fel az ügyészség, írja az RTL Klub.

Boldogkői Zsolt tíz éve tesz közzé tudományos ismeretterjesztő jellegű írásokat a közösségi oldalán. A koronavírus-járvány kezdete óta gyakran szólal meg a médiában, ez pedig néhány embernek, főleg az oltáselleneseknek és a vírustagadóknak egyáltalán nem tetszik.

Boldogkői Zsolt úgy fogalmazott, nem fél, és hétköznapi életét nem befolyásolják ezek az üzenetek, de néha kicsit rontanak a közérzetén. Nem fontolgat jogi lépéseket, pedig volt olyan fenyegetés, amit úgy fogalmaztak meg, hogy a feljelentésre lehetőséget adott volna. De úgy döntött, ennek nincs értelme, csak az idejét vesztegetné az eljárással. 

Rusvai Miklós virológus sem ússza meg a fenyegetéseket. Elmondta, meglepetés volt számára, amikor megkeresték a főügyészségről azzal, hogy felkerült egy csoport 33 fős halállistájára.

Rendőri védelmet is ajánlottak neki az esetleges merényletek ellen, de Rusvai nem fogadta el az őrizetet. A virológus úgy véli, a fenyegetéseket közszereplőként egy bizonyos szintig el kell viselnie.

Rusvai szerint, amióta sokat szerepel a médiában, naponta 200 emailt kap, de ezek nagy része segítségkérő levél. Azonban oltásellenes csoportok is írnak neki: covid-bíróságok felállításával fenyegetőznek, ahol a nürnbergi perben elítélt náci háborús bűnösökhöz hasonlóan fogják őt is elítélni covid-bűnözőként.

Bokor Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a fenyegetőket a középkori kivégzéseket bámuló emberekhez hasonlította, akik a tömegben elvegyülve, kockázat nélkül vettek részt a közös gyűlölködésben. A szakember szerint az oltásellenesek fellépése mögött az állhat, hogy az emberi agy igényli az egyszerű válaszokat és az ok-okozati összefüggések átláthatóságát. A tudomány azonban ennél sokkal bonyolultabban működik, amit sokan nem képesek sem felfogni, sem elfogadni.

Legolvasottabb cikkeink