• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hamarosan eldől az orvosi ügyeletek sorsa

Lapszemle 2021.02.18 Forrás: nepszava.hu
Hamarosan eldől az orvosi ügyeletek sorsa

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkársága elektronikus levélben fordult a településvezetőkhöz, a választ nem sokáig fontolgathatják.

Megérett a helyzet a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítására, a tervek készen vannak, de – szinte az utolsó szó jogán – a polgármesterek még véleményt mondhatnak, hogy a megújuló hálózat fenntartását szeretnék megtartani, vagy átadnák az egészet az államnak. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkársága szerda délben elektronikus levélben tette fel a kérdést az ország valamennyi településvezetőjének, a választ nem sokáig fontolgathatják, pénteken 10 óráig dönteniük kell. Az egyetlen mérlegelési szempont azonban az lehet, hogy az eddigi kizárólagos önkormányzati jogosítványok újabb csorbításaként nézik-e a kérdést a polgármesterek, vagy egy számukra rengeteg terhet jelentő feladatot engednek el, írja a Népszava.

Tavaly tavasszal a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) már készített egy felmérést, amiből az derült ki, hogy az orvosi ügyeleti rendszer fenntartása egyre nagyobb gondot jelent az önkormányzatoknak, sőt: pazarlásnak tartják.

Gyakorlatilag ugyanez hangzott el a Háziorvosok Online Szervezetének hétfő esti online konferenciáján, ahol a nemrég létrehozott Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alapellátásért felelős vezetői vázolták a kormányzati terveket. A medicalonline.hu beszámolója szerint egy egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kidolgozását tervezi a kormány, amelyet az Országos Mentőszolgálat üzemeltetne minden járásban. Az OMSZ szerződtetné az orvosokat és ápolókat, minden járásban egy szakorvos venne részt az ügyeleti munkában, a hátteret pedig a mentősök diszpécserei biztosítanák, akik kikérdeznék a betegeket az állapotukról. A háziorvosi ügyeletek, a sürgősségi osztályok és a mentőszolgálat együttműködésével létrejövő hálózat a tervek szerint egységesen jobb színvonalú ellátást eredményezne – összegezte a szakportál az elhangzottakat. Mivel a korábbi felmérések szerint a települések 80 százaléka szeretne megszabadulni a feladattól, az a legvalószínűbb, hogy a most megkérdezett polgármesterek át akarják adni az ügyeleti ellátást az államnak.

 

Legolvasottabb cikkeink